“We krijgen weer wat door onze strot geduwd”

Foto: MB

Sinds het nieuws dat er 16 tot 20 jonge asielzoekers in een villa in De Meern komen te wonen vrijdag naar buiten kwam, houdt het veel inwoners bezig. Whatsapp-groepen, facebookpagina’s, een petitie: er wordt heel wat over gecommuniceerd.

Vrijdagochtend kwam het nieuws via deze site naar buiten dat het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers) de villa aan de Meentweg 168 had aangekocht. Het COA wil het pand verbouwen om er 16 tot 20 alleenstaande minderjarige asielzoekers te vestigen. Dit leidt tot nogal wat commotie in De Meern.

“Het zal je kind maar zijn”

De geluiden zijn heel uiteenlopend: aan de ene kant staat een groep omwonenden die vindt dat asielzoekers niet hier thuis horen, en aan de andere kant laten mensen zich horen die vinden dat we die jongeren die er komen te wonen gewoon welkom moeten heten. “Het zijn immers kinderen; en het zal jouw kind maar zijn, dat ergens in een vreemd land terechtkomt zonder ouders”, is één van de honderden reacties in de Whatsapp-groep. Uiteraard zijn er ook veel minder genuanceerdere reacties.

Het proces

“Wat vooral steekt is het proces”, zegt een inwoner van de Meentweg. “Blijkbaar is die villa al in december aangekocht door het COA, en nu pas horen we dat. En het COA koopt niet zomaar een pand van een miljoen lijkt me, het is allang duidelijk dat het gewoon doorgaat. We krijgen weer wat door onze strot geduwd.” Met dat ‘door de strot duwen’ doelt hij op de tippelzone die de gemeente Utrecht medio 2017 eventueel naar De Meern wilde verplaatsen en waartegen stevig werd geprotesteerd. Daarna kwam de kwestie met de windmolens, waarvoor de gemeente Utrecht pal naast De Meern een locatie zegt te hebben gevonden. Dat loopt nog. “Zo is het elke keer wat, ik vind dat geen besturen”, zegt een man die een paar huizen van Meentweg 168 vandaan woont en toevallig langsloopt met zijn honden. “Ik heb er geen vertrouwen meer in, wij worden gewoon weer genegeerd.”

Gedeald

Twee dames die toevallig ook hun honden net uitlaten op de Meentweg en allebei om de hoek wonen, vertellen dat er in de straat recht tegenover het huis dat het COA heeft aangekocht, regelmatig wordt gedeald. “Ook in het parkje hier tegenover, het Mauritspark; daar is het elke avond raak. Hier wordt gewoon flink gedeald. Hoe moet dat straks met die jongeren er recht tegenover? De buurt is al aan het verloederen.” De buurman van een paar deuren bevestigt dat. “Ik heb op zich niks tegen asielzoekers, maar ik betwijfel of deze locatie nou zo handig is.” De andere hondenuitlaters zijn het daarmee eens: “Er is hier niks in de buurt. De winkels de bushaltes zijn een stukje lopen. Hier is verder niets te doen. Behalve de dealers tegenover je voordeur. Vraag je dan niet om moeilijkheden?”
Er zijn inmiddels plannen om een stichting op te richten voor het behoud van het karakter van De Meern.

Informatieavond

Op 22 mei is een informatieavond in De Schalm in De Meern, van 19.00 tot 21.30 uur. De gemeente en het COA geven dan meer informatie over de plannen voor de kleinschalige woonvoorziening. Hier kun je je voor aanmelden via [email protected]. Het is wel verstandig om je aan te melden omdat je dan zeker weet dat je naar binnen kunt.

 

 

 

 

Cookieinstellingen