Vleutens Dorpsplein kleurt oranje

Foto: Linda van den Hoogen

Zolders zijn leeggehaald, kleedjes in het natte gras uitgelegd: het Dorpsplein in Vleuten kleurt oranje. Vleuten viert de 52ste verjaardag van koning Willem-Alexander traditiegetrouw met een vrijmarkt en muziek- en dansoptredens van Vleutense talenten.

Aan de Torenpleinkerk wappert de Nederlandse vlag stevig in de wind. Ondanks de slechte weersvoorspellingen zijn vele zolders en garages leeggehaald en uitgestald rondom het Dorpsplein. Op het grasveld naast de kerk en achter het gemeentehuis is de kindervrijmarkt. Vroege vogels konden hier al vanaf zes uur ’s ochtends een plekje in het natte gras uitzoeken. Wie denkt dat het uitsluitend een kindervrijmarkt is, heeft het mis. Het zijn vooral de ouders die de verkoop in gang houden. De meeste kinderen zijn voornamelijk druk met het uitgeven van hun welverdiende euro’s. Iets na tienen speelt op het podium van het Dorpsplein het Harmonie Orkest Vleuten het Wilhelmus, waarna de vrijmarkt officieel is geopend. Terwijl de laatste klanken over het plein nagalmen klinkt het door de microfoon: “Leve de koning. Hoera! Hoera! Hoera!”

Oranje scrunchies

Op het veld achter het gemeentehuis zitten twee meiden op een klapstoel met een grote bak handgemaakte scrunchies (haarelastiekjes) voor zich. Ruim drie weken zijn ze druk geweest met naald en draad om de kleurrijke elastieken op tijd af te krijgen. In tegenstelling tot de vele boeken, knuffels en dvd’s die er op de markt verkocht worden, is hun kraampje een succes. Vooral de oranje scrunchies zijn gewild bij de andere dames op de vrijmarkt. De twee meiden zijn niet de enigen die hun handgemaakte creaties verkopen. “Zelfgemaakte oorbellen te koop”, klinkt het even verderop. “Voor twee euro zijn ze voor u mevrouw. Ze staan u vast prachtig”, zegt de jonge verkoopster tegen een oudere dame die voorbij loopt. (tekst gaat verder onder foto)

Kofferbakverkoop

Hoe meer de donkere wolken plaatsmaken voor de zon, hoe langer de rij bij de pinautomaat wordt. Langzaamaan kleurt het Dorpsplein oranje. Op de parkeerplaats is de kofferbakverkoop in volle gang. Auto’s staan in een lange rij naast elkaar met de kofferbak open. Gehele kledingrekken, fietsen en keukenapparatuur worden tevoorschijn getoverd. Verkopers hebben tot drie uur vanmiddag de tijd om voor hun spullen een nieuwe eigenaar te vinden. Daarna maken de vrijmarkt en de kofferbakverkoop plaats voor muzikale activiteiten op het plein. Tot zeven uur vanavond wordt het podium gevuld met verschillende muzikanten. Zo laat onder andere het Vleutens Bloaskapel horen wat ze in huis hebben en zijn er optredens van de feestband BAM. DJ John Hill sluit de avond af. Leve de koning!

(Door Linda van den Hoogen)

Cookieinstellingen