Koninklijke onderscheiding voor Meernse Janny Kok

Foto: Linda van den Hoogen

Al ruim veertig jaar vervult Merenees Janny Kok (77) bestuursfuncties bij verschillende verenigingen. Ze zette zich in voor de Katholieke Bond Ouderen, de OndernemersVereniging Leidsche Rijn, Z.P.C. Watervlo en de Parochie Licht van Christus. Afgelopen vrijdag werd ze beloond met een koninklijke onderscheiding.

(door Linda van den Hoogen, student HU, School voor Journalistiek)

Op vrijdag 26 april ontvingen 36 Utrechters die zich hebben ingespannen voor maatschappelijke organisaties een koninklijke onderscheiding voor hun werkzaamheden. In Nederland is zo’n onderscheiding een symbolische erkenning voor persoonlijke en bijzondere verdiensten voor de samenleving. Burgemeester van Zanen deelde de lintjes uit in de Stadsschouwburg in Utrecht.

Enorm voor de gek gehouden

“Wat was dit een verassing! Ik ben enorm voor de gek gehouden door mijn vrienden en familie. Er was mij verteld dat de voorzitter van de KBO, Frans Brinkman, een lintje zou krijgen en dat ik uitgenodigd was om hierbij te zijn. Samen met vriendinnen Magda en Anneke ging ik op weg naar de Schouwburg in Utrecht. Frans was daar echter in geen velden of wegen te bekennen. Pas toen ik mijn man en kinderen zag, viel het kwartje. Niet Frans, maar ik was degene die een koninklijke onderscheiding zou krijgen”, vertelt Janny.

Stukjes voor het clubblad

“Mijn taken als vrijwilliger zijn begonnen op 36-jarige leeftijd bij Z.P.C. Watervlo, waar mijn drie zoons actief aan wedstrijdzwemmen deden. Op de typemachine schreef ik stukjes voor het clubblad. Al snel werd ik lid van de zwemcommissie en even later ook van het bestuur. Samen met twee andere dames hield ik de hele vereniging draaiende. Nadat mijn zoons gestopt waren met wedstrijdzwemmen, stopte ik ook in het bestuur. Meteen daarna werd mij gevraagd of ik secretaris wilde worden bij zowel de OndernemersVereniging Leidsche Rijn als de Parochie Licht van Christus. Na jaren voor deze organisaties actief te zijn geweest, ben ik bij de Katholieke Bond Ouderen begonnen. Ook hier heb ik met veel plezier de rol als secretaris vervuld.”

Vanuit je hart

“In de afgelopen veertig jaar heb ik veel ervaring opgedaan in verschillende besturen. Ik heb geleerd dat het belangrijk is om te kijken naar de kwaliteiten van alle bestuursleden en wat zij kunnen betekenen voor de vereniging. Eerlijkheid en samenwerking staan centraal in een goed bestuur. Je moet vanuit je hart kunnen vertellen hoe dingen aangepakt moeten worden. Iedereen moet zich prettig voelen bij de gemaakte afspraken en veranderingen. Daarnaast moet er ook ruimte zijn om met elkaar te kunnen lachen. Vergaderingen horen leuk te zijn. Maar wel kort en krachtig, daar hou ik van.”

De Schalm

Janny was niet de enige uit De Meern die vrijdagochtend verrast werd. Ook Ineke Schols, beheerster van Dienstencentrum De Roef in De Meern, ontving een lintje voor haar werkzaamheden. Naast haar betaalde functie in het buurthuis is ze er actief als vrijwilliger waar ze reanimatiecursussen organiseert en de initiatieven van De Roef helpt te professionaliseren.
“Het is ontzettend bijzonder dat ik op deze manier word beloond voor het werk dat ik heb gedaan, maar dit was natuurlijk nooit mijn intentie”, aldus Janny. Ik vind het leuk om iets te doen waar ik van kan leren. Door vrijwilligerstaken te vervullen, leer je hoe je met mensen om moet gaan wat goed is voor je eigen ontwikkeling.” Momenteel is Janny actief als bestuurslid bij De Schalm in De Meern. Aan stoppen denkt ze nog lang niet. Zo bleek ook afgelopen vrijdag. Een paar uur na het ontvangen van haar koninklijke onderscheiding zat ze alweer bij de algemene ledenvergadering van de Katholieke Bond Ouderen. Met haar lintje opgespeld.

Cookieinstellingen