Asielzoekersopvang in De Meern

Foto: MB

Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) heeft de villa aan de Meentweg 168 in De Meern aangekocht. Hier komen alleenstaande minderjarige asielzoekers te wonen.

Alleenstaande minderjarige asielzoekers zijn vluchtelingen tussen de 14 en 17,5 jaar oud. Zij zijn zonder ouders naar Nederland gevlucht en worden opgevangen door het COA. Het COA biedt hen een woonomgeving en begeleiding, en leert de jongeren zelfstandig te wonen. Dit gebeurt in woongroepen van 16 tot 20 mensen. Er is op zo’n locatie altijd iemand van het COA aanwezig, ook ’s nachts. De jongeren zijn leerplichtig en gaan gewoon naar school.

Bestemmingsplan

Het pand moet eerst verbouwd worden, want er moeten extra badkamers gerealiseerd worden. Daarnaast zijn er plannen voor een uitbouw van vijftig vierkante meter en van één laag hoog. Voor deze verbouwing moet een omgevingsvergunning worden aangevraagd. Voor het bestemmingsplan moet een ontheffing worden aangevraagd, want de bestemming moet veranderen van een woonbestemming naar een maatschappelijke bestemming. Dat zal naar verwachting een ontheffing voor een periode van tien jaar zijn, aldus het COA.

Overlast gevreesd

Het pand ligt aan het einde van de Meentweg, tegenover het Mauritspark. In het Mauritspark is een skatebaan voor kinderen en het park wordt gebruikt voor recreatie door buurtbewoners: honden uitlaten, hardlopen, et cetera. Er is al veel ongerustheid in de omgeving bij omwonenden. Zij vrezen overlast. Er komt nog een informatiebijeenkomst om de buurt te informeren over de jongeren. De datum daarvoor moet nog gepland worden.

Beleid gemeente

Het beleid van de gemeente Utrecht is overigens wel om kleinschalige opvang van asielzoekers in de wijken mogelijk te maken. Cees Bos, gemeenteraadslid van Stadsbelang Utrecht én inwoner van De Meern: “Maar twintig jongeren bij elkaar, pubers, is natuurlijk wat anders dan gezinnen. Ik begrijp de onrust van de omwonenden, want iedereen heeft natuurlijk die beelden voor ogen van Ter Apel en de overlast die er door het opvangcentrum aldaar bestaat. Maar in Overvecht is ook een opvangcentrum en de overlast daar blijkt uiteindelijk reuze mee te vallen. Ik ga in elk geval schriftelijke vragen stellen over de omgevingsvergunning en de ontheffing van het bestemmingsplan; ik wil weten over daartegen bezwaar en beroep mogelijk is. En verder is het óók aan de burger: als er 3000 handtekeningen worden ingezameld heb je wel wat in handen; dan kun je aantonen dat er geen draagvlak is.”

Cookieinstellingen