Replica van de Romeinse boot uit wilgentenen

Foto: J. van den Haak

De Romeinse boot de De Meern 1 wordt voor de Sint Maartenparade uit wilgentenen nagemaakt. Iedere wijk van Utrecht loopt met een eigen lichtsculptuur mee in de Parade van 11 november as.

De wijk Vleuten en De Meern doet mee met de boot uit de tijd van de Romeinen. Die wordt onder leiding van kunstenaar Jurrian van den Haak gebouwd door vrijwilligers. Van den Haak werkt als zelfstandige voor onder andere festivals en gemeentes. De vrijwilligers komen uit de wijk, maar uit Rotterdam en Tilburg schuiven ook geïnteresseerden aan.
Voor de Parade geeft Van den Haak sinds 2016 kosteloze masterclasses aan volwassenen om hen de techniek van het lichtsculptuur maken te leren: ‘Eerst maken we een basisvorm van bamboestokken. Daaromheen modelleren we met wilgentenen het object dat we willen maken. Wilgentenen zijn enorm buigzaam. Als het geraamte af is, plakken we er wet strenght tissue paper omheen (een soort vloeipapier dat door kappers wordt gebruikt bij het permanenten) en brengen LED verlichting aan.’

Acht meter lang

Wanneer de sculptuur af is, zal hij een echte blikvanger van 8 meter lang zijn en, met de zeilmast erop, ruim drie meter hoog. Er zijn 600 wilgentenentakken in verwerkt die nog eens in kleinere stukjes zijn geknipt. Het was even de vraag of de boot vanwege de omvang de deur van de werkplaats wel uit kon, maar dat blijkt uiteindelijk geen probleem. Tijdens de Parade wordt de boot gedragen door de vrijwilligers. Wel is ervoor gekozen om een trailer in te huren voor het vervoer naar het beginpunt van de Parade. Die start dit jaar bij het Spoorwegmuseum.

Historische parade

Tijdens de optocht zal er meer werk van Van den Haak te zien zijn. De buizerd die hij maakte voor een opdrachtgever bijvoorbeeld. En samen met studenten van de Hogeschool Utrecht werkt hij aan sculpturen die staan voor de periode dat de stad met de pest kampte. ‘We maken bijvoorbeeld objecten in de vorm van een magere Hein en een snaveldokter die de studenten dan helemaal over zich heen kunnen trekken, als een kostuum.’
Een aantal van de sculpturen uit de Parade wordt een jaar later weer gebruikt, zoals enkelen die vorig jaar tijdens de corona-editie op het Berlijnplein stonden, maar de meerderheid wordt ‘gedemonteerd’. Van den Haak: ‘Het is natuurlijk zonde van de uren die erin zitten, maar opslag voor alles is onmogelijk. Maar mocht er iemand ge├»nteresseerd zijn in de boot, dan zijn we daar erg blij me.’

Reacties

Cookieinstellingen