In de bres voor wilde dieren in Leeuwesteyn: petitie gepresenteerd

Foto: J. Rijksmans
De petitie Wild in Leeuwesteyn waarmee bewoners in de bres springen voor de wilde dieren om hun leefomgeving te verbeteren, werd donderdag 16 september aan B&W aangeboden.

Bewoners meldden in juni steeds meer doodgereden dieren in Leeuwesteyn. In 2017 was al duidelijk dat hazen, konijnen en fazanten ernstig in de knel zouden komen door de werkzaamheden en nieuwe woningen. Samen met de Partij voor de Dieren hebben de bewoners verschillende acties ontplooid en de gemeente aangesproken op de situatie.De gemeente heeft een aantal verbeteringen aangebracht. Zo zijn verkeersborden die waarschuwen voor overstekende dieren op verzoek van de PvdD geplaatst. Een gebied langs het water van het Amsterdam Rijnkanaal is tot ecologische zone uitgeroepen. Gras is ingezaaid. De faunapassage naar Park Voorn en de route erheen zegt de gemeente aantrekkelijker te willen maken en ook struiken en bomen te willen planten.

Jacqueline Rijkmans, initiatiefneemster van de petitie, denkt dat er meer moet gebeuren: ‘Deze ontwikkelingen van de gemeente Utrecht zullen de dieren niet echt verder helpen, omdat het leefgebied nog altijd té dicht bij de mens met zijn/haar activiteiten ligt en derhalve niet een leefgebied is waar de wilde dieren stress-loos verblijven. We gaan de gemeente verzoeken om voorafgaand aan bouwtrajecten met experts een natuurplan op te stellen om zodoende de oorspronkelijke bewoners van een gebied veilig te stellen.’

Zie ook https://leidsche-rijn.nieuws.nl/2021/06/03/dieren-in-de-knel-bij-leeuwesteyn/

Reacties