Milieugroep Tyre Extinguishers laat autobanden leeglopen in Leidsche Rijn

Foto: LRN

In de omgeving van de Tweede Oosterparklaan heeft de milieugroep Tyre Extinguishers autobanden laten leeglopen. Deze wereldwijde groep verzet zich tegen het onnodig gebruik van SUV’s en auto’s met vierwielaandrijving in de bebouwde kom.

Tyre Extinguishers richt zich vooral op SUV’s in stedelijke gebieden, vanwege de onnodige vervuiling en het verhoogde risico op dodelijke ongelukken voor voetgangers. De organisatie past een guerrilla-tactiek toe zonder leiding of duidelijk aanspreekpunt. Het pamflet onder de ruitenwisser van de gedupeerde auto-eigenaren is in 16 talen opgesteld, waaruit de internationale oriëntatie van de groep blijkt, ook aanwezig op sociale media. Dit is de tweede keer dat de actiegroep in de provincie Utrecht actief is, eerder vonden vergelijkbare incidenten plaats in Amersfoort.

Hoewel de acties geen fysieke vernieling betekenen, zijn ze wel strafbaar volgens artikel 350 van het Wetboek van Strafrecht, omdat het onbruikbaar maken van voorwerpen wordt beschouwd als een vorm van vernieling. De politie heeft meerdere meldingen ontvangen van leeggepompte autobanden in Leidsche Rijn en onderzoekt de zaak.

Cookieinstellingen