Onder De Bogen: energieneutraal en gasloos schoolgebouw

Foto: Onder de Bogen

Utrecht is een nieuw energieneutraal en gasloos schoolgebouw rijker. In Leidsche Rijn openden gisteren de wethouder van Onderwijs, Eelco Eerenberg, Tjeerd de Jong, bestuurder van de Katholieke Scholenstichting Utrecht, en de directie van KBS Onder De Bogen officieel het tweede schoolgebouw van deze sterk groeiende tweetalige basisschool. Tijdens de feestelijke opening onthulden de leerlingen het bijzondere kunstwerk WHY? op het openbare schoolplein aan het Hof van Monaco.

In de groeiende wijk had KBS Onder De Bogen behoefte aan meer ruimte. Daarom ontwierp Cita Architecten uit Utrecht, de architect van het hoofdgebouw, een nieuw plan voor de uitbreiding. In het nieuwe schoolgebouw, op loopafstand van het hoofdgebouw, kunnen veertien bovenbouwgroepen (groepen 6 t/m 8) les krijgen. Kindpartner Kind & CO financierde twee lokalen in het nieuwe gebouw, zodat er ook voldoende ruimte voor BSO in de school is. In dit ontwerp heeft de architect oplossingen toegepast voor vraagstukken die in de beperkte ruimte van de stad steeds vaker voorkomen. In het gebouw zitten onder meer een inpandige fietsenstalling en trafohuisje met stroomvoorziening voor de hele wijk. Daarnaast komen in dit ontwerp duurzaamheid en architectonische schoonheid prachtig samen. Er is een openbaar speelplein, waar ook kinderen uit de buurt na schooltijd kunnen spelen. Het terrein en plein is ontworpen door Baljon Landschapsarchitecten en is onderdeel van de openbare ruimte.

Tjeerd de Jong, bestuursvoorzitter van de KSU, is trots op het nieuwe energieneutrale schoolgebouw midden in de wijk. “Ik vind het belangrijk dat we onze leerlingen bewustmaken van de wereld waarin we leven. Onze scholen zijn plekken waar kinderen van verschillende achtergronden elkaar leren kennen, waar we met elkaar, voor elkaar én voor een duurzame planeet zorgen. Daarom zetten we in op duurzame schoolgebouwen in de stad.”

Ingepast in ontwerp ‘stadstuin’ Leidsche Rijn Centrum
De school maakt samen met de boerderij van de Vrijstaat deel uit van de ‘stadstuin’ van Leidsche Rijn Centrum. Het maakt daarmee onderdeel uit van het stedenbouwkundig plan van Jo Coenen dat Utrecht en Leidsche Rijn met elkaar verbindt. De hoogteverschillen in de wijk worden overbrugd door wegen en gebouwen, maar daardoor ligt de boerderij nu in een kuil. Cita architecten verwerkte deze hoogteverschillen in het ontwerp van dit nieuwe schoolgebouw, waardoor die onderdeel is van de geleidelijke overgang.

Net als de boerderij heeft het nieuwe schoolgebouw een hellend dak, waarin zonnepanelen en dakramen als één geheel het dak vormen. Dit zorgt ervoor dat het gebouw past bij het gebied en het klimaat in het gebouw prettig aanvoelt. De zonnepalen zorgen voor de volledige stroomvoorziening. Naast deze voorzieningen zitten in de oost- en westgevel inmetselbare nestkasten voor huismussen en vleermuizen. De gevels worden op den duur ook steeds groener door de beplanting.

Kunstwerk WHY?
Vanuit de gemeentelijke kunstregeling heeft kunstenaar Sanja Medić een straatkleed gemaakt uit gekleurde klinkers, dat zich uitstrekt over de gehele breedte van het nieuwe schoolplein. Leerlingen mochten in het voortraject meedenken over het kunstwerk. De vraag WHY? speelt in dit kleed de hoofdrol. Het kleed gaat uit van de basislijnen van een atletiekbaan. In dit ontwerp leiden alle lijnen naar de ingang van de nieuwe school. Links en rechts wordt de vraag ‘WHY’? herhaald. In het midden verschijnt een voorstel voor het antwoord. De tekstelementen lopen hier door elkaar en maken samen een nieuw, abstract patroon. Het ontwerp is speels, activerend en trekt de aandacht.

Cookieinstellingen