Vleuten of Utrecht? Google Maps creëert verwarring, gemeenteraad reageert

Foto: Jimme Porton

Een groot deel van de Utrechtse gemeenteraad is bezorgd over de vermelding van De Meern, Haarzuilens en Vleuten op Google Maps. Recentelijk is Google Maps begonnen met het aanduiden van straten en adressen in deze gebieden als onderdeel van de stad Utrecht, wat niet overeenkomt met de officiële indeling in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen. De gemeente Utrecht bestaat namelijk uit de woonplaatsen De Meern, Haarzuilens, Vleuten én Utrecht.

Deze onjuiste weergave op Google Maps kan leiden tot verwarring en problemen, vooral doordat er nu dubbele straatnamen zijn, zoals de Piet Heinstraat en de Schoolstraat, zowel in De Meern, Vleuten als in Utrecht. Voor bezoekers kan dit vervelend zijn, maar voor hulpdiensten is het zelfs gevaarlijk, omdat ze mogelijk naar de verkeerde locatie worden gestuurd. Er wordt gevreesd voor situaties waarin een ambulance naar de Jacob Catsstraat in Vleuten moet, maar per abuis bij de gelijknamige straat in Utrecht belandt, met een afstand van ongeveer 10 kilometer. In reactie hierop stellen politieke partijen vragen aan het Utrechtse college, met de hoop dat Google Maps deze fout corrigeert.

Eerder was er al discussie over de aanduiding van bewoners van De Meern, Haarzuilens en Vleuten als inwoners van “uw stad” in plaats van “uw gemeente”, wat door sommige inwoners als storend werd ervaren. De werkgroep ‘Spaar de gemeenschap’ pleit voor het behoud van de oorspronkelijke woonplaatsaanduidingen en suggereert het gebruik van termen als “gemeente” of “inwoner van de gemeente” in plaats van “stad” in communicatie van de gemeente met de inwoners. Het college heeft enkele weken de tijd om op deze kwesties te reageren.

Cookieinstellingen