Nieuwbouw middelbare school Academie Tien klaar

Foto: Gem.Utrecht

Vanaf januari krijgen bijna 1200 leerlingen van Academie Tien, onderdeel van NUOVO Scholen, les in het nieuwe gebouw naast de Pathé bioscoop. De school is gehuisvest op Berlijnplein 300.

De bouw van de school was oorspronkelijk gepland voor september, aan het begin van het schooljaar. De aannemer liet toen weten dat de complexiteit van het gebouw en de afwijkende weersomstandigheden een aanleiding vormden van de vertraging.
Het schoolgebouw heeft het label ‘Frisse School’. Dat betekent dat het gebouw een laag energieverbruik en een gezond binnenklimaat heeft. Aan de school zit Sporthal Het Plein voor wedstrijdsporten zoals zaalvoetbal, basketbal, handbal, volleybal, badminton en zaalhockey. Overdag sporten de leerlingen van Academie Tien in de sporthal. Daarnaast is de hal vanaf 2024 ’s avonds en in het weekend te huur.

Openbaar plein op de sporthal voor bewoners

Op het dak van de sporthal ligt een openbaar plein. Het plein heeft veel groen, mooie zitjes en een kas. Dit maakt het in de zomer tot een prettige, koele plek. Leerlingen kunnen er pauze houden. Maar ook bewoners kunnen het plein, met uitzicht over de buurt, gebruiken. Op het plein is ook ruimte voor sport. Zo komt er een basketbalveld voor 3×3 basketbal en een pannakooi. Het plein is vanaf april 2024 door iedereen te gebruiken.

Zeven kunstwerken 

Kunstenaar Elisabet Stienstra heeft zeven kunstwerken ontworpen, die vanaf het voorjaar van 2024 op het openbare plein, bij de trappen naar het plein toe en op en aan het schoolgebouw worden geplaatst. De bronzen beelden zijn geïnspireerd op het Geheugentheater van Giulio Camillo. Deze Italiaanse filosoof bouwde een theater dat bezoekers toegang moest geven tot alle kennis op de wereld. De kunstwerken van Elisabet weerspiegelen deze thema’s van menselijke groei, dromen, kennis en wijsheid en sluiten aan bij de onderwijsvisie van de school waarin verwondering en persoonlijke ontwikkeling centraal staan.

Officiële opening in het voorjaar

De officiële opening van het schoolgebouw, Sporthal Het Plein, het openbare plein en de onthulling van een deel van de bronzen beelden is in april 2024.

Cookieinstellingen