Financiële bijdrage voor archeologisch onderzoek Rijnenburg

Foto: MB

Gemeente Utrecht krijgt een bijdrage van € 149.000 uit het Programma Erfgoed Deal voor archeologisch onderzoek in polder Rijnenburg. Dit bedrag is bedoeld om al in een vroeg stadium vindplaatsen voor erfgoed in beeld te brengen. Dit gebeurt met speciale drone-opnamen, gebruik van een grondradar en mini-opgravingen. Ook worden de eerdere vondsten van hobby-archeologen in kaart gebracht.

In Rijnenburg is ruimte voor duurzame energie, natuurontwikkeling, nieuwe recreatieroutes en vanaf 2035 ook woningbouw. De gemeente onderzoekt in Rijnenburg bodem, landschap, natuur en het cultureel erfgoed (historische watergangen en boerderijlinten) en de grotendeels (nog) onzichtbare archeologie. Dit wordt gebruikt om de meest waardevolle delen van de bodem in kaart te brengen en te begrenzen, zodat daarmee rekening kan worden gehouden bij toekomstige plannen. Het komend archeologisch onderzoek is een van de bouwstenen voor een toekomstige visie op Rijnenburg.

Vindplaatsen

Rijnenburg is rijk aan archeologische resten. Een gericht booronderzoek in 2008 leverde enkele tientallen vindplaatsen op. Deze liggen op een zogenaamde stroomrug, gevormd door een voorloper van de Hollandse IJssel. De meeste bewoningssporen dateren uit de Romeinse tijd. Rijnenburg vormde toen het directe achterland van de grens van het Romeinse Rijk, de limes.

Wethouder Rachel Streefland (Erfgoed): “Het gebeurt niet vaak dat zo vroegtijdig en grootschalig onderzoek wordt gedaan naar archeologische resten in het kader van ruimtelijke veranderingen. Archeologie krijgt echt een plek vooraan in het proces, en hiermee krijgen we een beter beeld van het leven 3000 jaar geleden.”

De Erfgoed Deal is een samenwerkingsverband tussen onder andere het ministerie OCW en gemeentes. De regeling keert bijdragen uit aan vernieuwende projecten op het gebied van erfgoed en ruimtelijke transities, klimaatadaptatie, energietransitie en de woningbouwopgave. Gemeente Utrecht legt, naast de financiële bijdrage van het rijk, een soortgelijk bedrag bij voor het onderzoek.

 

Cookieinstellingen