Verplichte vierjaarlijkse calamiteitenoefening in Leidsche Rijntunnel

Foto: Rijkswaterstaat

In de nacht van 8 op 9 september vindt in de Leidsche Rijntunnel in de A2 bij Utrecht de verplichte vierjaarlijkse calamiteitenoefening plaats. De oefening veroorzaakt hinder voor het wegverkeer in de rijrichting ‘s-Hertogenbosch. In de directe omgeving van de tunnel zal de oefening mogelijk merkbaar zijn.

De Leidsche Rijntunnel in de rijrichting ‘s-Hertogenbosch is in de nacht van 8 op 9 september afgesloten. Zo is de Parallelbaan west (M‐Baan) dicht van 22.00 uur tot 05.00 uur en de hoofdrijbaan west (R‐baan) dicht van 22.15 uur tot 05.00 uur.
Weggebruikers in de rijrichting ‘s-Hertogenbosch moeten rekening te houden met extra reistijd. Dit verkeer wordt bij knooppunt Holendrecht (A2/A9) tussen 22.00 uur en 05.00 uur omgeleid via de A9, A1 en A27. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers de verkeersinformatie en borden langs en boven de weg in de gaten te houden.

Zichtbaarheid oefening
De oefening vindt plaats in de tunnelbuizen in de rijrichting ‘s-Hertogenbosch. Een deel van de oefening is zichtbaar bij de noordelijke uitgang van de tunnel op A2 doordat hulpdiensten en ondersteunende voertuigen daar plaats nemen. Tevens is het mogelijk dat kortstondig rookontwikkeling zichtbaar is aan de zuidzijde van de tunnel. Verkeer richting Amsterdam zal hierover geïnformeerd worden via informatieborden op en langs de snelweg. Rijkswaterstaat roept weggebruikers op die de oefening passeren de aandacht bij de weg te houden.
Aan de oefening wordt deelgenomen door Rijkswaterstaat en Veiligheidsregio Utrecht. Ook de onderhoudsaannemer van de tunnel en een berger zijn onderdeel van deze oefening. Tijdens de oefening staan de werkwijze en procedures centraal die bij de bestrijding van een incident in de tunnel gevolgd moeten worden. De uitkomsten van de oefening worden gebruikt om de calamiteitenplannen en de procedures waar nodig aan te passen en mogelijk te optimaliseren.
Calamiteitenoefeningen zijn belangrijk om gezamenlijk voorbereid te zijn voor het moment dat er zich daadwerkelijk een calamiteit voordoet. Een realistische oefening in een tunnel als deze is iedere vier jaar wettelijk verplicht. Sinds de openstelling van de tunnel in 2011 zijn er twee calamiteitenoefeningen geweest. De laatste oefening was vier jaar geleden in 2019.
De Leidsche Rijntunnel is een landtunnel in de A2 met een lengte van 1.650 meter. De tunnel heeft vier tunnelbuizen: twee hoofdtunnelbuizen voor doorgaand verkeer en twee paralleltunnelbuizen voor lokaal en regionaal verkeer. De hele tunnel is op het maaiveld gebouwd. Bovenop de tunnel ligt een stadspark en het Berlijnplein. De Stadsbaantunnel is naast de Leidsche Rijntunnel gelegen en is bedoeld voor lokaal verkeer.

Cookieinstellingen