Kraamhouders pleiten voor een overgangsregeling

Foto: RTV Utrecht

Zo’n tachtig kraamhouders zijn met z’n allen naar het stadhuis gegaan om hun zorgen te uiten en te pleiten voor een overgangsregeling. van ijs, bloemen, oliebollen en kaas in Utrecht zijn in paniek omdat ze mogelijk hun vaste plek kwijtraken als gevolg van nieuwe Europese regels.

De gemeente Utrecht is verplicht om per 1 januari 2024 alle lopende vergunningen in te trekken en opnieuw te verdelen. Nieuwkomers krijgen zo een kans om een standplaats te bemachtigen. Maar voor de huidige verkopers, zoals kaasboer Alexander Veldhuijzen in Vleuten en de Venezia ijskar op de Oudegracht, kan dit ten koste gaan van hun opgebouwde klantenkring en investeringen.

Op de informatieavond in het stadhuis van Utrecht uitten de kraamhouders hun zorgen over de nieuwe procedure die ze als “oneerlijk” bestempelen. Sommigen hebben al decennia lang een kraam op dezelfde locatie en hebben daarmee een sterke binding met de plek opgebouwd. Een verkoper heeft zelfs 250.000 euro geleend van zijn bejaarde vader en vreest hem niet meer te kunnen terugbetalen als hij zijn vergunning kwijtraakt.

Het college van burgemeester en wethouders heeft voorgesteld om de vergunningen te verloten, maar daar is veel kritiek op gekomen van ondernemers en de gemeenteraad. Daarom wordt er nu gezocht naar een ander systeem om de vergunningen te verdelen. Er lijkt een oplossing te zijn gevonden in het werken met selectiecriteria, maar de huidige kraamhouders mogen hierbij niet worden bevoordeeld, volgens de gemeente.

De kraamhouders vroegen om een langdurige overgangsregeling van vijf, tien of misschien zelfs twintig jaar. Op deze manier kunnen de huidige standhouders langzaam toewerken naar het afbouwen van hun zaak en eventuele investeringen terugverdienen. De gemeente meent echter dat dit niet mogelijk is vanwege Europese richtlijnen die voorschrijven dat elke ondernemer in de Europese Unie dezelfde kansen moet krijgen om een standplaats in Utrecht te bemachtigen.

De gemeenteraad moet nu een oplossing vinden voor het probleem. Er volgt nog een informatieavond waarop deskundigen en juristen aan het woord komen. Het blijft onduidelijk wat de uitkomst zal zijn voor de verkopers van ijs, bloemen, oliebollen en vis op de Oudegracht in Utrecht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cookieinstellingen