Kaasboer in Vleuten moet na 30 jaar wellicht weg

Kaasboer Veldhuijzen moet na 30 jaar misschien weg
Kaasboer Veldhuijzen moet na 30 jaar misschien weg
Foto: A. Veldhuijzen

Kaasboer Alexander Veldhuijzen uit Bodegraven staat dit jaar 30 jaar met zijn kraam in Vleuten, maar door nieuwe Europese regels voor standplaatshouders is de kans groot dat hij weg moet. Aan het einde van 2023 loopt zijn vergunning af.

Veldhuizen kon tot nu toe zijn vergunning telkens probleemloos verlengen. De laatste keer was dat 9 jaar geleden. Aan het eind van dit jaar verloopt echter de vergunning en krijgt de standplaatshouder te maken met nieuwe richtlijnen uit Europa. De Gemeente Utrecht gaat volgens Europese regels de plek aan de Hindersteinlaan voor iedere ondernemer beschikbaar stellen. De keuze wordt bepaald door loting.
In 30 jaar heeft de kaasboer in Vleuten een grote klantenkring opgebouwd die trouw op vrijdag bij hem langskomt. Veldhuijzen: “Dat we na zoveel jaar weg zouden moeten, bezorgt ons heel veel stress, want het gaat om onze kostwinning. Als jochie van 20 ben ik begonnen in de kaashandel en nu staan we er met z’n zessen samen met mijn zus.”

Standplaatshouders

De nieuwe regels hebben betrekking op standplaatshouders, dat zijn de losse kramen die je terugvindt bij winkelcentra. In het dorp Vleuten staat er onder andere een bloemverkoper en een broodkraam. Veldhuijzen: “Standplaatshouders bestaan los van de markt. Over de hele stad Utrecht verdeeld zijn we met ongeveer 90 ambulante handelaren. Ik ben niet de enige die hiermee te maken krijgt, maar dat maakt het niet minder zuur. In de binnenstad heeft een bloemenkraam die er al 70 jaar staat hetzelfde probleem gehad.”

Op nationaal vlak is er aandacht besteedt aan de situatie door de Centrale Vereniging Ambulante Handel. De belangenvereniging heeft in 2018 een rapport laten maken om de gevolgen van de Europese wetgeving omtrent vergunningen in kaart te brengen. Die wetgeving verplicht gemeenten om een bepaalde duur te stellen aan vergunningen. Nu krijgen de Utrechtse handelaren dus ook met vrije marktconcurrentie te maken.

Petitie 

Veldhuijzen verwacht dat er zo’n 25 kaasboeren op zijn standplaats zullen inschrijven: ‘En dan wordt er geloot. Liever zouden wij willen dat er ook gekeken wordt naar bestaansrecht en sociaal en economisch ingebed zijn in een omgeving.” Intussen is de kaasboer een petitie gestart die momenteel 1.200 ondertekeningen telt. De petitie zal tijdens een gemeenteraadsvergadering in februari aangeboden worden.

 

Ook lokaal adverteren op leidsche-rijn.nieuws.nl? Dat kan! Wij lichten graag de mogelijkheden toe! Neem contact op met Dolf Verschuren op [email protected] of bel naar 06-40253846.

 

 

Cookieinstellingen