Belangrijke verzameling archeologische vondsten in Museum Hoge Woerd

Foto: PUG

De PUG-collectie is een belangrijke verzameling archeologische vondsten en die verhuist naar Museum Hoge Woerd: de collectie bestaat uit stukken uit alle perioden, van de prehistorie tot de Late Middeleeuwen. Museum Hoge Woerd, onderdeel van de afdeling Erfgoed van de Gemeente Utrecht, haalt de befaamde collectie weer van de plank om onderzoek te doen en het publiek kennis te laten maken met dit bijzondere stukje archeologie.

Vanaf vrijdag 3 maart 2023 zullen archeologen en vrijwilligers iedere woensdag- en vrijdagmiddag van 13:00 tot 16:00 uur aan de slag gaan in het ArcheoLab van Museum Hoge Woerd om de PUG-collectie te registreren. Bezoekers zijn van harte welkom om binnen te wandelen en te kijken hoe het onderzoek en de registratie naar een van de mooiste collecties van Utrecht in zijn werk gaat. De registratie gebeurt in PAN: Portable Antiquities of the Netherlands, een nationale database en website. Het doel van PAN is om archeologische vondsten te documenteren en online te publiceren, en zo de informatie over de vondsten en hun vondstlocatie beschikbaar te stellen voor wetenschap, erfgoedonderzoek, musea en alle andere geïnteresseerden.

De PUG-collectie

Het Provinciaal Utrechts Genootschap van Kunsten en Wetenschappen (PUG) startte in 1841 met het verzamelen en beheren van ‘oudheden’. De verzameling van dit genootschap van particuliere verzamelaars uit Utrecht groeide uit tot een belangrijke en befaamde collectie van archeologische vondsten. De verzameling bestaat uit objecten uit de alle perioden van de prehistorie tot de Late Middeleeuwen, maar met vooral veel Romeinse vondsten, onder andere afkomstig van de drie Romeinse forten Fort Fectio, het Domplein en Castellum Hoge Woerd. Stuk voor stuk getuigen de voorwerpen van het vroegste verleden van de stad en provincie Utrecht: Romeinse glazen en bekers, gouden en zilveren munten en sieraden, mooi versierd ‘terra sigillata’ aardewerk, olielampjes, schrijfstiften en mantelspelden.

In het verleden was de collectie gehuisvest in de Fundatie van Renswoude, naast het Centraal Museum (1932-2010) en heeft het een plek gehad in de tentoonstelling met archeologische werkplaats ‘Archeologen aan het werk’ in het Centraal Museum (2011-2015). Daarna heeft de collectie zich in het depot van de Gemeente Utrecht bevonden.

 

Adverteren op Nieuws Leidsche Rijn

Geïnteresseerd in lokaal adverteren? Wij lichten graag de mogelijkheden toe! Neem contact op met Dolf Verschuren op [email protected] of bel naar 06-40253846.

 

Reacties

Cookieinstellingen