Doodgewoon praten, hoe dan? Gesprekken met stadsgenoten

Foto: SIRE

Doodgewoon praten, hoe dan? In gesprekken met stadsgenoten die moedige gesprekken houden over de dood. Hoe praat je over de dood? Of hoe praat je met iemand die komt te overlijden? Utrechters komen samen in verschillende buurthuizen om over deze en andere thema’s in dialoog te gaan.

Je kent misschien wel het zoeken naar de juiste woorden. De onhandigheid en verlegenheid. Hoe kun je gewoon praten over de dood? Hoe doen anderen dat? Wat begon als een simpel idee ‘praten over de dood, doodgewoon’, is door vrijwilligers tot leven gebracht naar een nieuwe dialoogreeks: leven met vragen rond de dood. Op vijf verschillende plaatsen in Utrecht gaan we als stadsgenoten de dialoog aan over dit thema. Iedereen is van harte welkom.

Waarom in gesprek?
Volgens SIRE praat 1 op de 3 mensen nooit over de dood. Doodgaan wordt als een individuele ervaring gezien, terwijl het ook een sociaal gebeuren is. We praten er weinig over met elkaar. Toch helpt het om er samen bij stil te staan. Een gesprek met elkaar verbindt, verrijkt, geeft rust en helpt bij rouw. Daarnaast verbetert het de kwaliteit van ons leven.

Hoe werkt zo’n dialoog?
In een dialoog ga je met zo’n 6 tot 8 mensen in gesprek. Dit gesprek wordt begeleid door een dialoogbegeleider. Je doorloopt in dit gesprek verschillende fases. We maken eerst kennis met elkaar en met het thema. Vervolgens delen we ervaringen, dromen en onderzoeken we wat er nodig is om jouw droom een stapje dichterbij te brengen. Tijdens een dialoog luisteren we echt naar elkaar. We zoeken ernaar om elkaar te begrijpen, niet te overtuigen.  Je spreekt voor jezelf, denkt niet voor een ander en geeft geen advies. Zo kom je tot nieuwe inzichten en inspireer je elkaar. Als je door de bril van anderen hebt gekeken ga je als rijker mens naar huis.

Datum: woensdag 26 april 10:00 – 12:00
Locatie: Buurtcentrum Hoge Weide, DOCK
Prijs: Gratis

https://www.utrechtindialoog.nl/bijeenkomsten/doodgewoonpraten/

 

Reacties

Cookieinstellingen