Initiatief voor molen aan de Haarrijnse Plas

Foto: P.Groen

Paul Groen heeft het plan gevat om een traditionele molen te plaatsen aan de Haarrijnseplas, dit indien de omgevingsvergunning eind augustus wordt verleend. De molen zou dan aan de Maarssenseweg komen te staan.

Het 18 meter hoge landmark zou vanaf de rand van de Haarrijnse Plas te zien zijn. Vanaf het strand, maar ook vanaf de nieuw te bouwen woningen aan de noordwestzijde van de Haarrijse Plas.

2023

Ondernemer Paul Groen is van jongs af aan enthousiast monumenten- en molenliefhebber en werkzaam als zelfstandig molen- en monumentenadviseur: “Sinds 2016 hebben we een incomplete molen in de opslag liggen en sindsdien heb ik molenonderdelen die bij restauraties over waren, verzameld, opgeknapt en passend gemaakt. Inmiddels is de molen zo goed als compleet en klaar om gebouwd te worden. De molen dient meerdere doelen. Allereerst is het een soort showroom voor mijn bedrijf. Met name aan buitenlandse klanten kunnen we tonen wat het inhoudt om een werkende molen te hebben en hoe je deze kunt exploiteren.”

Ecologisch voedsel

“Het wordt in eerste instantie een watermolen. Onder in de molen komt een restaurant waar je uiteraard brood maar ook andere gerechten van lokale producten kunt proeven. Eerlijk voedsel is van groot belang voor onze gezondheid. Door voedsel lokaal te telen en te produceren kun je goed sturen op kwaliteit en wordt een enorme hoeveelheid vervuiling door transport voorkomen.”
Groen vindt de molen een ideaal punt om lokale voedselinitiatieven verder te ontplooien en vorm te geven en wil bij de molen een hoogstam fruitboomgaard laten aanleggen. Op www.haarrijnsemolen.nl zijn de eerste tekeningen en historische achtergronden te zien.

Cookieinstellingen