Handtekeningen gezet voor nieuw, bruisend cultuurhart Berlijnplein; ontwerp kan eindelijk beginnen

Foto: L. Oorschot

Het Berlijnplein in Leidsche Rijn wordt de komende jaren getransformeerd tot één plek waar kunst en cultuur samen moet komen. Op een beeldende manier werd woensdag de samenwerking van de betrokken partners bekrachtigd en werd de start van een nieuwe fase ingeluid. Door Lisette Oorschot

Waar nu op het Berlijnplein tijdelijke paviljoens staan, komt over een paar jaar het kloppende cultuurhart van Leidsche Rijn met permanente gebouwen. Woensdag werd op een feestelijke manier bekend gemaakt welke partijen de gebouwen en publieke ruimte gaan ontwerpen, bouwen, beheren en tekenden de partners een samenwerkingsovereenkomst. De gemeente Utrecht, stadslab RAUM, ontwikkelpartner DePlaatsmaker, creatieve broedplaats Kanaal30 en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) hebben hiervoor  een samenwerkingsovereenkomst getekend.

Het consortium De Pleinmakers heeft de opdracht gekregen de plek te ontwerpen, te bouwen en te beheren. Hiermee is een nieuwe fase in het project officieel van start gegaan met een kostenplaatje van maar liefst 45,2 miljoen euro.

9000 vierkante meter

Voorafgaand aan het handtekeningmoment werd een praatje gehouden door Greg Nottrot, artistiek leider van het Nieuw Utrechts Toneel (NUT) en Trudie Timmerman, projectmanager bij Gemeente Utrecht. Timmerman: “We markeren hier een bijzonder moment. Ook voor de partijen die nu in beeld zijn en zich bezighouden met ontwerpen waarvan we niet eens weten hoe die eruit gaan zien. Dat is tekenend voor de manier waarop we dit gaan aanpakken. We doen het heel erg met elkaar. Niet alleen gaan we een contract met het consortium ondertekenen, maar we onderteken ook de samenwerkingsovereenkomst met alle huurders. Straks gaan we verschillende gebouwen neerzetten van in totaal 9000 vierkante meter.”

Gedicht

Na de officiële praatjes was het de beurt aan Nanook Biezeveld (17) en Hajar Elghoul (11) die samen een gedicht voorlazen. Toen twee jaar geleden het theatergebouw van het NUT volledig was afgebrand, moest er natuurlijk nagedacht worden over hoe het afgebrande terrein werd ingericht. Mensen uit de wijk werden gevraagd om mee te denken. Zo ook Hajar die toevallig aanwezig was bij die bijeenkomst en het idee opperde om iets met gedichten te doen. Dat idee is uiteindelijk werkelijkheid geworden. Onder begeleiding van Ozan Aydogan hebben de meiden bij wijkrestaurant Venster een workshop ‘spoken word’ gevolgd. Het gedicht dat daaruit voortgekomen is hebben Nanook en Hajar samen voorgedragen. Daarna was het de beurt aan twee dansers van dansgezelschap SHIFFT. De twee jongens voerden samen een artistieke dans op voor het publiek.

Handtekeningmoment

Vervolgens was het tijd om met witte graffiti de handtekeningen te zetten op het asfalt. Onder andere de vier hoofdhuurders tekenden de samenwerkingsovereenkomst; Jeroen Messemaeckers, voorzitter van RAUM; Frank Leenders, oprichter & managing owner van Kanaal30; Arna Notten, directeur van DePlaatsmaker en Heleen Jumelet van College van Bestuur van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Ook wethouders Anke Klein (Cultuur) en Klaas Verschuure (Ruimtelijke Ontwikkeling, Economische Zaken en Leidsche Rijn) maakten met graffiti levensgrote parafen op het plein zichtbaar.

Anke Klein: “Ik denk dat dit een soort bezegeling is van een unieke samenwerking. We werken samen met partijen die willen pionieren, nieuwe dingen willen leren, willen vernieuwen en dat is heel belangrijk in dit project. Ik denk ook dat dit een hele belangrijke, volgende stap is in een grote wijk. Dit wordt gewoon het cultuurhart waar kunst en cultuur, technologie, onderwijs en welzijn samen komen. Voor ons allemaal, voor Utrechters en zeker ook voor Leidsche Rijners, dat we waanzinnig mooi gaan uitwerken.”

Voor RAUM is het echt een volgende fase. Jeroen Messemaeckers, voorzitter van stadslab RAUM: “We zijn hier al 6 jaar mee bezig, dus dit is echt een enorme, grote stap. Ik geloof erin dat kunst en cultuur nodig is voor mensen om ruimte te maken in je hoofd. Dus het is heel goed dat we hier ruimte voor kunnen inrichten.”

Vervolg

Het definitieve ontwerp ligt er naar verwachting in 2023. Eind 2025 moet dan de nieuwbouw gerealiseerd zijn met onder meer een expositie- en presentatieruimtes, studio’s, ateliers, horeca en werkplaatsen.

 

Cookieinstellingen