Gemeente roept bewoners op mee te denken over omstreden inrichting Ockhuizen

Foto: Pixabay

De gemeente onderzoekt hoe het gebied rond Ockhuizen opnieuw ingericht kan worden. Het gebied ligt ten noorden van Haarzuilens. ‘We kijken of we ruimte kunnen maken voor de ontwikkeling van natuur, een bos, een zonneveld en wandel- en fietspaden. Ook willen we het open uitzicht behouden.’

Op zaterdag 29 januari is hier een informatiebijeenkomst over gehouden om te polsen wat bewoners van het plan vinden. Lees hierover ook https://leidsche-rijn.nieuws.nl/2022/01/31/bos-en-zonnevelden-ockhuizen-informatiemiddag-goed-bezocht/   en
https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/3325429/komst-zonnepark-leidt-tot-onrust-onder-inwoners-van-haarzuilens

Gemengde gevoelens op eerdere bijeenkomst

Zo’n 80 bezoekers kwamen langs en er heersten gemengde gevoelens over de plannen. Over de aanleg van bos waren de meeste mensen niet positief, omdat ze vinden dat er nu heel interessante natuur is. De gemeente zegt juist met bos verloren cultuurhistorische elementen terug te brengen, zoals verdwenen boomgaarden en bosschages.
Vooral de meningen over de plannen voor zonnepanelen zijn verdeeld. Veel aanwezigen zijn nieuwsgierig naar de plannen, sommigen vinden dat zonnepanelen uit het zicht (achterin tegen de A2) een prima idee zijn en anderen willen graag meer informatie. Maar er zijn ook mensen die liever geen zonnevelden in dit gebied willen en zelfs bezwaar ertegen hebben aangetekend. De grootste zorgen hebben zij over de invloed hiervan op de natuur en het uitzicht. Ook hebben sommigen het gevoel dat zonnepanelen niet passen in dit gebied met hoge cultuurhistorische waarde. Door bewoners is de optie aangedragen de panelen op daken aan te leggen, de gemeente zegt dat dit niet voldoende zal zijn, omdat op dit moment 24% van de Utrechtse daken zonnepanelen heeft en daarmee slechts 2% van onze energiebehoefte geproduceerd wordt.

Uitgangspunten vastgesteld door college

Inmiddels heeft het college van burgemeester en wethouders op 8 maart jl. de uitgangspunten vastgesteld voor de ontwikkeling van het gebied. Deze uitgangspunten voor het gebied van ongeveer 170 hectare zijn:

ongeveer 50 hectare openheid en middeleeuwse sloten en stukken grond
15,4 hectare bos
ongeveer 30 hectare van het gebied is voor natuur
35 tot 40 netto hectare voor een zonneveld (zonnepanelen en transformatorhuisjes)
uitbreiding van recreatiemogelijkheden en toegankelijkheid

Om wederom mee te denken nodigt de gemeente bewoners rond Haarzuilens uit. Waar in dit gebied kan bos komen, waar gaan we de natuur en recreatie ontwikkelen, waar houden we de openheid en waar kunnen zonnepanelen komen?

Datum: dinsdag 19 april 2022
Tijd: 19.00 uur (inloop vanaf 18.45 uur)
Locatie: Emmaus Haarzuilens (Eikstraat 14)
Aanmelden voor de bijeenkomst op https://www.utrecht.nl/aanmeldformulier-meedenksessie-ockhuizen/

De gemeenteraad beslist in de 2e helft van 2022 over het plan voor de nieuwe inrichting.

 

Reacties

Cookieinstellingen