Van onze muziekrecensent: Chasing Mavericks breidt stijl uit

Foto: Chasing Mavericks

De opvatting dat je Power Rock, Grunge, Indie toch eigenlijk alleen live goed kunt ervaren, kun je beter laten varen. Het nummer Mind Cleansing van het Utrechtse band Chasing Mavericks verjaagt dit adagium en schoont de geest van dit voorbehoud. Door Dries van Dijk

Je moet voor je scherm zitten, je speakers wijd openen, oren en ogen op scherp stellen. Mind Cleansing doet wat de titel belooft, met een open eind. We kennen het eigenlijk niet meer, de voorjaarsschoonmaak, maar deze video en audio zorgen ervoor dat je al tijdens dit lied, verfrist in oor en oog, in de muziekwereld verder danst. In de buurt van het scherm dan wel. Chasing Mavericks en videomaker Martijn Fincke pakken je vast, versnellen je in kaleidoscopische taferelen en laten dan menselijke gestalten toe om je weer rust te geven. De muziek is aangrijpend en rustgevend, bestaat uit samenhangende fragmenten en zinsflarden, zoals Who am I?, What do I think?,  Human Being, Being Human. De opening is een prachtig nummer van hun album Wait.Now.See.How.

Chasing Mavericks breidt haar stijl-territorium uit en klinkt kleurrijker dan ooit. Aards blijft het, de tekst en muziek laten het perspectief open met een laaiend vraagteken. Aards want we herkennen in de video ook hardcore Utrechtse beelden, van Vredenburg en uit het vroegere postkantoor, nu Bieb aan het Neude. Symbolisch zijn de roltrappen en, symbolisch, de verbindingen die het vroegere postbedrijf PTT ter land, ter zee en in de lucht in het hardstenen beeld tussen de ingangsdeuren heeft verbeeld.

Chasing Mavericks komt komende vrijdag 1 april met Labasheeda en 22AD naar ACU. Start: 19.30 uur. Dat gaat een machtig en afwisselend avondje worden.

Line-up:

Lead vocals, bass and guitar: Martin Kuijstermans

Lead guitar, vocals and synths: Youri Heuven

Rhythym guitar and vocals: Lindy Janssen

Drums and vocals: Ronald van de Stolpe

Luister en kijk: https://youtu.be/kqlrArl2OYY.

 

Reacties

Cookieinstellingen