Pastoor Martin Los 30 jaar geleden tot priester gewijd in De Meern

Foto: MB

Martin Los is op 9 maart 30 jaar priester in De Meern en Vleuten. Hij werd in 1991 tot priester gewijd in de Mariakerk in De Meern. Deze parochie ging in 2004 samen met die in Vleuten. Dit 30-jarig jubileum wordt zondag 14 maart gepast gevierd met een Eucharistieviering in diezelfde Mariakerk.

Hier kan uiteraard maar een beperkt aantal mensen bij zijn in verband met corona, maar via de streaming van kerkdienstgemist.nl en via zoom kunnen meer mensen dit feestje bijwonen. De gezichten van de deelnemers zijn dan te zien op een videowall in de kerk. Martin Los was eerst dominee. Zo kan het dat hij als één van de weinige priesters in de katholieke kerk getrouwd is. Als dominee bij de protestantse kerk mocht hij immers gewoon trouwen. Toen hij zich gaandeweg meer aangetrokken voelde tot de katholieke kerk maakte hij de overstap. “De rooms-katholieke kerk stamt rechtstreeks af van de apostelen. Het is de enige kerk die nooit opnieuw is begonnen, of zich heeft afgesplitst. Dat principe van ononderbroken eenheid is voor mij heel belangrijk. Bovendien doet heel de mens, alle zintuigen, mee in de rituelen van de kerk. Dat maakt de beleving intens.” Zo vertelde hij tijdens een eerder interview.

Toestemming van de paus

Niet dat het zomaar ging, overstappen van de protestantse naar de katholieke kerk. Bisschop Simonis heeft destijds toestemming gevraagd bij de paus in Rome. Die kreeg hij, en zo mocht hij de getrouwde Martin Los tot priester te wijden. “Bij andere kerken in Oost-Europa bijvoorbeeld mogen priesters wel getrouwd zijn. Dus als je één wil zijn met de kerk in Rome, zou het moeten mogen.” Martin Los benadrukt dat hij niet met ruzie is weggegaan bij de protestante kerk. “Ik ben dankbaar voor alles wat ik daar gekregen heb. Ik zie het ook niet als een breuk, maar als continuïteit.”

Wil je deelnemen aan de feestelijke dienst ter ere van het jubileum van Martin Los, stuur dan een mailtje naar [email protected].

Cookieinstellingen