Corona in de klas in groep 7 basisschool De Twaalfruiter

Foto: pixabay

Gisteren was het raak op basisschool De Twaalfruiter in Vleuterweide: een klas werd naar huis gestuurd omdat een van de leerlingen besmet was met corona. De richtlijnen van de overheid schrijven voor dat heel de klas dan vijf dagen in quarantaine moet. Na vijf dagen mogen de kinderen dan weer naar school als ze negatief getest zijn.

Als ze  niet getest zijn, moeten ze tien dagen thuis blijven, zo staat in de richtlijnen. Niet alle ouders willen hun kinderen immers laten testen. Mirte van den Berg, directeur van De Twaalfruiter vindt het erg vervelend. “Voor iedereen: voor de kinderen, de ouders en de leerkrachten. De kinderen waren nét weer op school na een periode van thuisonderwijs en de krokusvakantie. En dan, na twee dagen, moesten we ze weer naar huis sturen. Heel vervelend.”

Naar huis gestuurd

Als een kind van school positief getest is, neemt De Twaalfruiter contact op met de GGD voor advies. Dat advies luidde gisteren: kinderen naar huis sturen. “Gelukkig zijn we inmiddels ook ingesteld op thuisonderwijs, dus dat krijgen de leerlingen van deze groep meteen”, aldus Mirte. “Maar ik begrijp heel goed dat ouders en kinderen hier eigenlijk niet op zitten te wachten. Helaas is het niet anders.” Mirte vertelt dat de leerkracht met de kinderen heeft gepraat en heeft uitgelegd dat kinderen die niet naar huis konden, op school mochten blijven óf terug mochten komen. “Het gaat om kinderen uit groep 7. Die kunnen in principe zelf naar school en naar huis. Maar misschien hadden we iets langer moeten nadenken over hoe we dit doen. Ouders zijn in elk geval wel op de hoogte van het feit dat een klas naar huis wordt gestuurd als er bij een leerling corona is vastgesteld. Bij een groep 3 zullen we dit wel anders aanpakken dan bij groep 7. We gaan nog bekijken hoe we dit zorgvuldiger kunnen doen. Dat nemen we mee voor de volgende keer.”

32 klassen

Want dat er een volgende keer komt, is wel te verwachten met een basisschool met 32 klassen. “Ik heb te maken met de veiligheid van iedereen binnen de school. Als er een besmetting is, moet de klas naar huis. Dat is niet anders. Nu krijgt de klas thuisonderwijs, maar ik ben erg benieuwd hoe dat straks gaat als de kinderen van deze groep na vijf dagen quarantaine weer op school komt. Kinderen die niet getest worden, moeten langer thuis blijven. Dan moet de leerkracht fysiek onderwijs in de klas combineren met thuisonderwijs aan kinderen die langer thuis blijven. Dat is bijna onmogelijk te combineren.”

 

Cookieinstellingen