3 windturbines in plaats van 8 in Rijnenburg en Reijerscop

Foto: Utrecht

De gemeente Utrecht heeft vier partijen geselecteerd die hun plannen om energie op te wekken in Rijnenburg en Reijerscop – het gebied langs de A12 ter hoogte van De Meern – verder mogen uitwerken.

Hiermee is een volgende stap gezet richting het energielandschap dat in dat gebied energie mag gaan opwekken. Het plan is op z’n minst omstreden, want een flink aantal partijen wil daar liever huizen bouwen. Er is immers woningnood in Utrecht. Zelfs de Tweede Kamer en de minister hebben zich hier al mee bemoeid en zien liever dat Utrecht inzet op grootscheepse woningbouw. Desalniettemin gaan er nu dus toch partijen aan de slag met de plannen voor windturbines en zonnevelden.

Drie windturbines

Als het aan de gemeente Utrecht ligt, kan de aanleg van het energielandschap op z’n vroegst eind 2022 starten. Dan moeten wel de grondeigenaren meewerken; zij zien liever woningen op hun grond verrijzen. Daardoor is het oorspronkelijke plan waarbij acht windturbines geplaatst konden worden in het gebied langs de A12 al flink is gekrompen: er wordt nu gesproken over drie windturbines. En het aantal hectares waarop zonnevelden geplaatst kunnen worden is van 230 naar 7 gegaan.

Reacties