Leidsche Rijn wil een eigen 4 & 5 mei-monument

Foto: Ate von Hes

Een eigen monument om 4 mei te herdenken en 5 mei te vieren: Dat is wat Stichting 4 en 5 mei Leidsche Rijn wil doen. Samen met gemeente, ondernemers en de buurt.

De Stichting is actief in Utrecht en dan specifiek in Leidsche Rijn. De inwoners van dit stadsdeel zijn de start van de stichting in 2016 betrokken. Nu is het tijd voor een eigen monument.

Uniek

Het doel van het project is veelzijdig. Het creëren en het plaatsen van het Herdenking & Vrijheidsmonument heeft een verbindend effect binnen de nieuwbouwwijk. Het monument maakt de betekenis van vrijheid tastbaar voor de opgroeiende generatie. Herdenken doet de Stichting sinds 2016 met een tijdelijk monument (een hek met bloemen). Nu mag er een plek komen waar we kunnen herdenken maar ook de vrijheid vieren. Het wordt een uniek monument dat beide dagen verbindt. Want vrijheid lijkt voor de kinderen en jongeren die opgroeien in onze wijk vanzelfsprekend. Het is niet altijd zo geweest in Nederland en in veel landen is het nog steeds niet vanzelfsprekend. Door bewustwording over vrijheid te versterken (en deze ook te koppelen aan het herdenken op 4 mei) neemt de waardering van vrijheid toe.

Voor je stadsie

Daardoor kan iedereen ernaar streven om vrijheid en vrede in stand te houden. Het Herdenking & Vrijheidsmonument creëert een verbinding met iedereen binnen Leidsche Rijn en met inwoners van andere wijken in Utrecht. Ieder inwoner van Utrecht en omstreken wordt uitgenodigd voor de onthulling. Via het Utrechtse crowdfundingplatform Voor je Stadsie is een doneeractie gestart om het monument te kunnen realiseren. Tot nu toe is er ruim 21.000 euro opgehaald. Daarvan komt 10.000 euro uit het Initiatievenfonds van de gemeente. De campagne loopt nog tot en met volgende week vrijdag.

Het ontwerp (zie tekening) is gemaakt door kunstenaar Ate von Hes uit Leidsche Rijn.

Reacties

Cookieinstellingen