Gemeente Utrecht niet te spreken over ‘pedojagers’

Foto: Pixabay

De Utrechtse politie werkt niet samen met de zogenoemde ‘pedojagers’ in de stad. Dat laat het Utrechts college weten in antwoord op vragen van een aantal gemeenteraadsleden. In oktober lokten pedojagers een man in de val in De Meern. Volwassenen deden zich voor als een minderjarige en maakten een afspraakje met een man. Ze zetten een video van hun burgerarrest online.

Het burgerarrest vond plaats bij de brandweerkazerne in De Meern. De politie werkt niet samen met de mensen die dergelijke acties op touw zetten, omdat het voor eigen rechter spelen kan uitmonden in mishandeling en vernielingen. Dit is in het recente verleden een aantal keer gebeurd; in Arnhem kwam in oktober een man zelfs om het leven na mishandeling door pedojagers,

Onrust in de buurt

Aanleiding voor de vragen was een artikel in het AD over de zogeheten ‘Jagers030’. Het college laat in antwoord op de vragen weten dat men nooit mag over gaan tot eigenrichting. ‘In onze rechtstaat vindt opsporing en vervolging plaats door de politie en Openbaar Ministerie.’ Onlangs heeft er volgens het college nog een incident met pedojagers plaatsgevonden waarbij het adres bekend is gemaakt van een vermeende dader wat tot onrust in de buurt leidde. Hierop is de vermeende dader thuis mishandeld en ook op straat gevolgd.

Melding bij politie

De politie geeft volgens het college aan niet samen te werken met pedojagers. Als burgers een vermoeden hebben dat iemand zich schuldig maakt aan misbruik van kinderen dan kan hiervan melding worden gemaakt bij de politie.

Reacties