Utrecht krijgt waarschijnlijk snelteststraat XL

Foto: Pixabay

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) neemt extra maatregelen om de testcapaciteit een boost te geven, schrijft hij woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Er komen zeven XL-testlocaties, waaronder waarschijnlijk een in Utrecht.

Kort daarna moet iedereen met coronaklachten terechtkunnen in een van de zeven XL-testlocaties. De maatregelen zijn volgens de minister nodig om te voldoen aan de grote vraag naar testen. De XL-teststraten bieden straks de gangbare PCR-test en een van de innovatieve sneltesten. Een daarvan is een antigeentest die binnen maximaal twintig minuten uitsluitsel moet geven. De extra grote testlocaties moeten in december geopend worden. Op welke locaties precies is nog onduidelijk, maar volgens De Jonge zijn er intensieve gesprekken gestart met Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Groningen en Eindhoven en volgen andere plaatsen snel.

Wijkgericht

Er komen ook 25 extra sneltestlocaties die gebruik maken van antigeentesten. Daarnaast moet een lokale uitbraak sneller worden gesignaleerd, vindt de minister. Daarom onderzoekt de GGD of een ‘wijkgerichte testcapaciteit’ mogelijk is, waarbij mobiele testlocaties worden ingezet op plaatsen waar het virus zich snel verspreidt.

Personeel

Extra locaties vereisen echter ook extra personeel, en dat is nog wel een punt van zorg. In eerste instantie zullen waarschijnlijk militairen worden gezet die op termijn worden vervangen door mensen die nu opgeleid moeten worden.

Cookieinstellingen