Buurtcentrum De Roef in De Meern wint Toegankelijkheidsprijs Utrecht

Foto: Gemeente Utrecht

Buurtcentrum De Roef in De Meern heeft de Toegankelijkheidsprijs 2020 van de gemeente Utrecht gewonnen. De Roef biedt senioren uit de buurt een groot en gevarieerd aanbod aan activiteiten, en zorgt ervoor dat iedereen kan meedoen. Goed voor de Toegankelijkheidsprijs dus!

Wethouder Maarten van Ooijen feliciteerde het bestuur van Stichting Vrienden van De Roef van harte met hun eerste prijs. Meer dan 800 mensen hebben gestemd op een van de 8 kandidaten. De Roef kreeg de meeste stemmen van het publiek en het beste oordeel van de vakjury. Het buurtcentrum wint hiermee 3.000 euro, waarmee ze de website gaan vernieuwen en een nieuwe AED aanschaffen.

Iedereen kan meedoen

Maarten van Ooijen, wethouder Zorg en Welzijn: “Eigenlijk vind ik alle genomineerden winnaars. Zij zijn een voorbeeld voor de stad en zorgen ervoor dat iedereen in Utrecht gewoon mee kan doen. Zoals spontaan naar een concert of een restaurant, een website kan raadplegen of kan sporten. De Roef zorgt ervoor dat bezoekers met een beperking zich helemaal welkom voelen en mag zich terecht winnaar van de Toegankelijkheidsprijs 2020 noemen.”

Levendig punt

De Roef is een levendig punt in de wijk waar veel bewoners uit de omgeving graag komen. Een team van ruim 60 vrijwilligers van Vrienden van De Roef zorgt voor een goede sfeer en een uitstekende verzorging. Iedereen is welkom, ook al zijn de meeste bezoekers tussen 50 tot 90+ jaar oud. In het normale leven zijn er dagelijks activiteiten in De Roef, zoals darten, volksdansen, biljarten, breien en koffie-contact-clubjes.

Tweede en derde prijs

De tweede prijs gaat naar Stichting Accessibility. De stichting zorgt al 20 jaar voor toegankelijk internet voor iedereen. Ze helpen bedrijven en organisaties om hun website toegankelijk te maken en geven adviezen en trainingen over toegankelijkheid. Altijd wordt hier een ervaringsdeskundige bij betrokken. De derde prijs gaat naar Back UP Utrecht. Alle jongeren tussen de 18 en 26 jaar die de weg even kwijt zijn door bijvoorbeeld dakloosheid of psychosociale problemen, zijn hier welkom.

De prijs

Utrecht wil een stad zijn waar iedereen welkom is en die toegankelijk is voor iedereen. Dat betekent dat iedereen overal moet kunnen komen, informatie kan vinden en mee kan doen. Ook wanneer je in een rolstoel zit, slechtziend bent of een andere beperking hebt. Sinds 2014 moeten alle instellingen die subsidie krijgen van de gemeente Utrecht toegankelijk zijn of aan toegankelijkheid werken. Sinds 2015 looft Utrecht de Toegankelijkheidsprijs uit aan de instelling of activiteit die hier het best in slaagt.

Reacties