“We willen wel, maar we kunnen zo weinig”

Foto: MB

Een groot deel van de Nederlandse ouderen is bang voor de tweede coronagolf. Ook in Leidsche Rijn voelen ouderen zich geremd door de dreiging van corona. “We willen wel, maar kunnen zo weinig. We zijn beperkt in onze activiteiten”, vertelt Frans Brinkman, voorzitter van de KBO Leidsche Rijn, de lokale bond voor ouderen.

“In De Schalm, onze thuisbasis, mogen maar 30 personen te gelijk in de grote zaal, met een onderlinge afstand van anderhalve meter. Voor een vereniging met zo’n 800 leden is dat lastig.”

Bingo

In september is KBO Leidsche Rijn begonnen met het organiseren van een bingo. Dat was een groot succes; er waren dertig mensen aanwezig. Nu is de zaal daarmee vol, voorheen had de KBO dat een lage opkomst gevonden. Frans Brinkman: “Zeker in vergelijking met ons veertigjarig jubileum in oktober vorig jaar, toen De Schalm uitpuilde met 300 bezoekers. Geweldig omdat te mogen meemaken.” Om toch zoveel mogelijk te kunnen bieden aan de leden organiseert KBO Leidsche Rijn een sinterklaasviering en een kerstviering in twee sessies, zodat er toch zestig leden aan kunnen deelnemen.

Opgehokt als kippen

Maar wat doet en deed corona met de leden van KBO Leidsche Rijn? Best veel, zegt Frans Brinkman. “Maanden opgehokt als kippen, niet naar buiten kunnen, geen bezoek. Boodschappen doen werd lastig, maar ook de bezorging van het Magazine van KBO-PCOb en de eigen nieuwsbrief was lastig. Gelukkig zijn we geholpen de werkgroep van de Meentweg.” Hij zegt dat het nog steeds lastig is voor ouderen, die bij een risicogroep horen. “Ze zijn heel voorzichtig geworden en soms een beetje angstig om toch naar buiten te gaan en deel te nemen aan activiteiten.”

Lidmaatschap moeite waard

Toch is het volgens Frans Brinkman zinvol om lid te worden van de ouderenbond, want ook al kunnen de meeste activiteiten nu niet doorgaan, er is ook nog zoiets als belangenbehartiging. “Ook de korting op verzekeringen en de korting op diverse artikelen zijn de moeite waard. Bovendien krijg je tien keer per jaar het magazine en onze eigen nieuwsbrief. En als we corona even vergeten, zijn er straks weer activiteiten in De Schalm, dagtochten en de jaarlijkse vakantie. Dat komt echt wel weer!”

Meer weten over KBO Leidsche Rijn? Bel gerust met voorzitter Frans Brinkman (030-6567739) of kijk op www.kbo-leidscherijn.nl.

 

 

Cookieinstellingen