“Podium Hoge Woerd is heel belangrijk voor dit deel van Utrecht”

Foto: Aafke Holwerda

De meeste theaters in de regio Utrecht mogen toch meer dan dertig personen ontvangen. Podium Hoge Woerd heeft echter geen ontheffing gekregen van de veiligheidsregio. “Terwijl wij toch een belangrijke regionale functie vervullen”, aldus Désirée Majoor, directeur van Podium Hoge Woerd en Theater Kikker in de binnenstad.

“Wij kunnen 70, 80 of 90 mensen – afhankelijk van de indeling – in onze theaterzaal ontvangen met de anderhalve meter afstand gewaarborgd. Maar met de nieuwe maatregel is dat aantal gelimiteerd naar dertig mensen”, aldus een teleurgestelde Désirée Majoor. Ze heeft na de aankondiging van de nieuwe coronamaatregelen, waarbij werd gesteld dat er in binnenruimtes maximaal dertig mensen bij elkaar mogen zijn, direct ontheffing aangevraagd. “Dat hebben veel culturele instellingen gedaan. Maar wij stonden niet op de lijst met de ontheffingen.”

Meer eenduidigheid

De directeur vindt dat niet logisch vanuit de criteria die zijn gehanteerd. “Ik begreep dat het ging om een spreiding in de regio, zodat niet iedereen naar TivoliVredenburg of de Stadsschouwburg zou reizen. Regionale spreiding vermindert de reisbewegingen. Maar Leidsche Rijn is de helft van Utrecht en hier is niets voor een groter aantal open. Dat is niet logisch.” Inmiddels is ze in gesprek met de branchevereniging om te kijken of er meer eenduidigheid kan komen in de criteria. Want elke veiligheidsregio hanteert een eigen beleid en eigen criteria; dat zou meer gelijk moeten worden getrokken. “Dan is het voor iedereen duidelijk. Begrijp me goed, we moeten dat virus echt stoppen, dat is het allerbelangrijkste, maar wij willen eenduidigheid en consistentie. Dan weet iedereen ook waar ie aan toe is.”

Extra optredens

Binnenkort heeft Désirée een telefoongesprek met burgemeester Peter den Oudsten. Hem hoopt ze te kunnen uitleggen wat de functie van Podium Hoge Woerd is voor Leidsche Rijn. Intussen is ze met haar team en met de geboekte artiesten druk bezig om te kijken hoe en wanneer de voorstellingen door kunnen gaan. “Sommige artiesten willen wel een extra keer optreden, anderen geven de voorkeur aan verplaatsing in de hoop dat bijvoorbeeld in november weer meer mensen tegelijk naar een theater kunnen. Het is erg bewerkelijk dit, maar we willen niet dicht. En ook de artiesten willen blijven spelen. Ook met dertig mensen in de zaal kun je een prachtige voorstelling bieden. Maar het is voor niemand een winstgevend situatie.”

Cookieinstellingen