Honderden motorrijders door De Meern tijdens protesttocht

Foto: Ronald Correljé

Zeker 700 motorrijders vertrokken zondagochtend en -middag vanuit De Meern naar Den Haag als protest tegen de afsluiting van dijkjes en andere mooie routes voor motorrijders. Zij willen daar lekker kunnen toeren.

Vooral bewoners van die idyllische plekken ervaren overlast op zonnige zondagen als de ene na de andere motor met veel lawaai langs rijdt. Dat zijn ze beu. Zondag lieten de motorrijders op een andere manier van zich horen tijdens de ’tourrit voor vrije wegen’. Ze reden in groepen van maximaal vijftig over de A12 richting Den Haag. Het doel was om dit ‘keurig’ te doen, zodat andere weggebruikers geen overlast zouden hebben van de vele motoren op de weg. Wilde stuntrijders waren niet welkom, zei een van de organisatoren tegen de NOS.

Langlopende discussie

Geluidsoverlast op dijkjes die populair zijn bij motorrijders, speelt al langer. De deelnemers aan de protestrit van zondag vinden dat rustig rijden moet kunnen, zonder knallende uitlaten die veel herrie produceren. Volgens Tony Hardenberg van de Nederlandse Federatie Omgevingslawaai Motorvoertuigen (een verzameling van actiegroepen) worden veel bewoners ernstig gehinderd door geluidsoverlast door motorfietsen. Soms zo erg dat ze niet meer met elkaar kunnen praten in de tuin en zich gedwongen voelen ramen en deuren te sluiten.

Kamervragen

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat beantwoordde begin deze maand Kamervragen over geluidsoverlast door motoren. Daarin stelde ze dat gemeenten de bevoegdheid hebben om “wegen gesloten te verklaren voor (bepaalde) motorvoertuigen al dan niet op bepaalde dagen of dagdelen”. Er moet dan wel worden gemotiveerd dat het besluit van belang is voor omwonenden en andere weggebruikers.

(bron: NOS)

Cookieinstellingen