Het weer zat mee voor World CleanUp Day: het was lekker zwerfafval ruimen

Foto: E. van t Veen

Een schonere wereld begin bij je zelf. Op verschillende plekken in Leidsche Rijn en de rest van de wereld werd vandaag flink opgeruimd in het kader van de World CleanUp Day.

Het weer was er natuurlijk prachtig voor: met een knijptang (of niet) en een afvalzak de natuur in om zwerfvuil op te ruimen. In Leidsche Rijn gingen verschillende teams aan de slag en hun reacties zijn eensluidend: wat ligt er toch veel rotzooi op straat, in de berm en eigenlijk overal. En ook: als iedereen zijn eigen afval nou eens zou opruimen…. Een sigarettenpeuk bijvoorbeeld leeft nog twee tot twaalf jaar voort als ie wordt weggegooid. Als je bedenkt hoeveel peuken er moeten liggen wereldwijd…

Plastic

Elk jaar worden er op World Cleanup Day gigantische hoeveelheden afval uit het milieu gehaald. Vorig jaar is er in de 24 tijdzones tussen Nieuw-Zeeland en Hawaii door 20 miljoen vrijwilligers opgeruimd. Een ongekend succes! De (plastic)vervuiling staat wereldwijd hoog op de agenda en dat is helaas nodig; de productie van plastic neemt nog elk jaar toe en daarvan belandt een aanzienlijk deel in onze rivieren en zeeën.

Energiedrink

Rondom boerderij RoodNoot in Leidsche Rijn – nabij de rode bioscoop – was ook een team aan de slag om zwerfvuil op te ruimen. In korte tijd verzamelden deze vrijwilligers vuilniszakken vol troep. Een van hen meldt dat op nummer 1 van de zwerfafvaltoptien energiedrinkblikjes staan. Wat zegt dat?

 

Cookieinstellingen