Heksenkringen duiken op in onze parken

Foto: J. Oskam

Vaste prik in de herfst: heksenkringen. Een cirkel van paddenstoelen tussen herfstbladeren of in het vochtige gras. De heksenkring van enorme witte bollen op de foto staat langs de geluidswal bij de Veldhuizerplas.

Heksenkringen zijn vooral goed zichtbaar in het gemaaide gras van stadsparken. Zo ook dus hier. Ze ontstaan door een spoor van een paddenstoel. De spoor ontkiemt en groeit uit tot een mycelium of zwamvlok, die bestaat uit schimmeldraden. Heksenkringen ontstaan doordat de schimmeldraden in de bodem in alle richtingen even sterk uitgroeien. Het resultaat is een cirkelvormige zwamvlok. Aan de buitenrand van de zwamvlok bevinden zich de meeste voedingsstoffen waardoor deze daar het meest groeit. Zodra er genoeg vocht is, vormen zich de paddenstoelen die daardoor in een cirkel staan. Kortom, een ondergronds gebeuren dat bovengronds zichtbaar wordt.

Vergaderplaatsen van elfen

Nou nog die naam. De snelheid waarmee heksenkringen, ook wel elfenkringen genoemd, tevoorschijn komen heeft zeker bijgedragen aan de mythevorming rondom dit natuurverschijnsel. Als natuurlijke processen in het verleden niet konden worden verklaard, gaven onze voorouders er vaak een bovennatuurlijke verklaring voor. Er zouden ’s nachts heksen in een kring hebben gedanst. Heksenkringen werden zelfs een beetje als gevaarlijk beschouwd. Ook zouden ze ontstaan op vergaderplaatsen van elfen. Als je in zo’n heksenkring ging staan, kon je als je heel goed luisterde heel in de verte hun hoge gezang horen. Maar als het geluid dichterbij kwam en je van schrik bleef staan, bestond de kans dat je werd meegesleurd diep het bos in. Zo bestaan er nog meer plausibele, maar vaak spannende verklaringen voor het plotselinge verschijnen en nut van heksenkringen. De ene verklaring nog mooier dan de andere.

(bron: Nature Today)

Cookieinstellingen