Zaterdag 19 september: World Cleanup Day, ook in Leidsche Rijn

Foto: Utrecht

Wist je dat een sigarettenpeuk er twee tot twaalf jaar over doet om te verteren? En kauwgom minimaal 20 jaar? Juist die twee dingen worden vaak achteloos op de grond gegooid. Tijdens World Cleanup Day op zaterdag 19 september wordt de wereld weer zoveel mogelijk van onder meer dit afval ontdaan.

Op deze grootste wereldwijde opruimactie van het jaar gaan we samen met ruim 180 landen de planeet een grote schoonmaakbeurt geven. Ook in Leidsche Rijn zijn veel initiatieven. Waar ze allemaal zijn en hoe je kunt meedoen zie je hier: cleanup-acties.
Dit jaar wordt World Cleanup Day in Nederland georganiseerd door Plastic Soup Foundation en NederlandSchoon. Het doel: zoveel mogelijk zwerfvuil opruimen. En vooral ook het verkrijgen van meer waardevolle informatie over het soort afval dat op straat en in het milieu ligt en de herkomst ervan. Dat inzicht is onmisbaar bij het vinden van structurele oplossingen.

Een bananenschil duurt een jaar

Nog even wat weetjes over al het afval dat je vaak ziet liggen:
een krant doet er een maand tot een half jaar over om te vergaan, een bananenschil een jaar, een plastic drinkflesje verbrokkelt maar breekt niet af (dat geldt eigenlijk over alle soort plastic, dus ook voor zo’n plastic bakje waar je friet in krijgt), een aluminium blikje vergaat nauwelijks en een stalen blikje leeft nog zeker vijftig jaar voort als het niet wordt gerecycled.
Opdat u het maar weer even weet…

 

Reacties