“Breng kinderen lopend of op de fiets naar school”

Foto: Pixabay

Ouders moeten hun kinderen zoveel mogelijk met de fiets of lopend naar school brengen en niet met de auto. Dat moet de nieuwe standaard worden, vindt Veilig Verkeer Nederland (VVN). Deze week start een campagne hiertoe.

Je kent het vast wel: drukte bij de basisschool als de kinderen gebracht en opgehaald worden. Overal kinderen, ouders, fietsers en automobilisten. Hoe fijn zou het zijn als het overzichtelijker, rustiger én veiliger voor de kinderen wordt. “Daarom roepen wij ouders en kinderen op: kom lopend of op de fiets naar school. Zo wordt de schoolomgeving veiliger en doen kinderen belangrijke verkeerservaring op”, aldus VVN.

Gemak

Zes van de tien ouders brengen hun kinderen met de auto naar school, zo onderzocht VVN. Vaak is dat uit gemak, want dan kunnen ze erna door rijden naar hun werk. “We weten dat ouders hun kinderen voornamelijk met de auto naar school brengen om vervolgens in één keer door te kunnen rijden naar hun werk. Nu mensen meer thuiswerken, wordt dit minder relevant. Daarnaast levert thuiswerken vaak tijdwinst op door het wegvallen van woon-werkverkeer: genoeg mogelijkheden dus om kinderen vaker met de fiets of lopend naar school te brengen”, aldus Evert-Jan Hulshof, directeur VVN. VVN onderzocht ook de afstanden die mensen moeten afleggen naar de school van hun kinderen: 95% woont binnen de 5 kilometer en gemiddeld is de afstand slechts 600 meter.

Spannend

Drukte bij basisscholen bij het brengen en halen van kinderen is een veelgehoord probleem. En dat terwijl je juist verwacht dat het in de omgeving van scholen, waar altijd veel kinderen zijn, veilig is. Uit onderzoek van Geodienst RUG en RTL blijkt dat er in drie jaar tijd 10.000 verkeersongelukken gebeurden rondom scholen (in de periode 2014-2017). Uit de flitspeiling van Veilig Verkeer Nederland blijkt dat slechts 33% van de ouders het verkeer veilig vindt voor hun kinderen. Ouders vinden het erg spannend om hun kinderen -letterlijk en figuurlijk- los te laten in het verkeer.

 

 

Reacties