Broederschap in Vleuten bestaat 550 jaar

Foto: Frouke Ringenoldus

In Vleuten staan de Broederschapshuisjes en is er een Broederschaplaan. Die Broederschap is echt iets Vleutens, en bestaat 550 jaar. Dat wordt gevierd.

Bij de aftrap van het jubileumjaar vertelde de procurator van de Broederschap, Henny Smorenburg, over de geschiedenis en de toekomst van de Broederschap en blikte vast vooruit naar 21 april 2021, de dag dat het 550-jarig bestaan echt wordt gevierd. In het jubileumjaar wordt met een scholenproject de geschiedenis van Vleuten tastbaar gemaakt. Ook verschijnt een speciaal voor dit kroonjaar geschreven boek over de geschiedenis van de Broederschap. Kortom, de Broederschap zal dit jaar meer zichtbaar worden.

Broederschapsbiertje

Wijkwethouder Maarten van Ooijen schetste bij de aftrap van het jubileumjaar het unieke van een organisatie die 550 jaar bestaat in de gemeente Utrecht. Hij memoreerde de goede doelen die door de Broederschap zijn ondersteund met recent een bijdrage aan de nieuwe parochietuin van de Willibrordkerk. De wethouder blikte ook vooruit en zei dat hij het fantastisch zou vinden als de Broederschap en de gemeente ook samen initiatieven gaan ondersteunen. Daarna hees de wijkwethouder samen met de procurator de speciale Jubileumbanier naast de Broederschapshuisjes in het centrum van Vleuten. Ze brachten een toast uit met een speciaal voor het jubileumjaar gebrouwen Broederschapsbiertje.

Geschiedenis

De Broederschap zag het licht in 1471, toen toenmalig pastoor Aernt Jansz van der Bilt het geruzie tussen de diverse adellijke- kasteelheren uit de parochie in Vleuten helemaal zat was. Op zondag 21 april kwamen de heren bij elkaar en besloten de broederschap op te richten voor het Onze Lieve Vrouwe-altaar van de Sint Willibrodroduskerk, de huidige Torenpleinkerk. Door schenkingen en erflatingen van lokale heren en hun nazaten verwierf de Broederschap in de loop van de tijd de nodige bezittingen. Dit gaf de Broederschap de financiële mogelijkheden om de armen van Vleuten en Haarzuilens te ondersteunen. Eén van de eerste dingen die R.K. de Broederschap van Vleuten deed was het bouwen van de Broederschapshuisjes. Die zijn nog altijd een begrip in Vleuten en omgeving.

Goede doelen

In de loop der eeuwen varieerde het aantal broeders tussen de twaalf en twintig heren. Hoewel het in het verleden ook mogelijk was voor vrouwen om toe te treden is dit nooit gebeurd. Op dit moment bestaat de Broederschap uit vijftien heren. In de loop der jaren heeft R.K. de Broederschap van Vleuten vele goede doelen ondersteund. Bij het kiezen van een goed doel is één belangrijk punt dat de bestemming van de bijdrage zich in Vleuten en Haarzuilens bevindt en dat de bijdrage altijd moet voldoen aan de toetssteen ‘Wat heeft het voor de Vleutense katholieke gemeenschap voor betekenis’. De restauratie van de Broederschapshuisjes bijvoorbeeld is door de Broederschap mogelijk gemaakt, en verder heeft de Broederschap in de loop der jaren de kerken en scholen in Vleuten en Haarzuilens (financieel) gesteund. Ook het Hospitium en de Voedselbank Leidsche Rijn kunnen rekenen op steun.

Op de foto de leden van de R.K. Broederschap van Vleuten met hun dames bij de viering van het 450-jarig jubileum op 21 juni 1921. Afgelopen weekend ging het er iets frivoler aan toe dan destijds.

Alle activiteiten van de Broederschap zijn te vinden op www.broederschapvleuten.nl.

Cookieinstellingen