Wethouder roept op: help de horeca in Utrecht rond Koningsdag

Foto: David Mark Pixabay

Utrecht zou op 26 en 27 april in het teken staan van Koningsnacht en Koningsdag, onder meer met de jaarlijkse vrijmarkt. Vanwege het coronavirus gaan de feestelijkheden niet door en dat heeft ook effect op de inkomsten van de lokale horeca. Om die enigszins tegemoet te komen roept wethouder Klaas Verschuure Utrechters op om de lokale horeca te steunen in aanloop naar Koningsdag.

“Heel veel inwoners en ondernemers hebben zich verheugd op de feestelijkheden rond Koningsdag”, zegt Verschuure (economische zaken). “Tegelijkertijd zal iedereen begrijpen dat dit jaar de Vrijmarkt, Koningsnacht en Koningsdag anders zijn dan normaal. Onze Utrechtse horecaondernemers lopen daardoor inkomsten mis, terwijl ze het toch al zwaar hebben in deze corona-tijd. Ik zou daarom alle Utrechters willen oproepen om de horeca in Utrecht te helpen.” Wethouder Verschuure heeft ook collega-wethouders van andere gemeenten opgeroepen om het Utrechtse voorbeeld te volgen en lokale horecazaken rond Koningsdag extra te steunen.

Help de horeca

Een van de manieren waarop dat zou kunnen is de website www.helpdehoreca.nl, een initiatief van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), in samenwerking met een groot aantal horecapartners. Via de site kunnen mensen een waardebon kopen bij een horecagelegenheid naar keuze. Cafés, restaurants en lunchrooms ontvangen daardoor nu toch nog inkomsten om hun vaste kosten te kunnen betalen. De waardebon kan verzilverd worden zodra de horeca weer hun deuren mogen openen. In Utrecht doen 150 horecazaken mee aan helpdehoreca.nl.

Hartverwarmend

Dirk Beljaarts, algemeen directeur van KHN: “Het is absoluut hartverwarmend om zoveel mooie initiatieven te zien: mensen die een waardebon kopen om hun favoriete restaurant of café te steunen, of een bon cadeau doen aan dierbaren met vitale beroepen. Door de verlenging van de maatregelen verkeren veel horeca ondernemers in grote problemen. Dat de gemeente Utrecht nu een oproep doet aan haar inwoners in de aanloop naar Koningsdag, een doorgaans lucratieve dag voor veel horecaondernemers, is een ontzettend krachtig en positief statement waarvan we alleen maar kunnen hopen dat andere gemeenten dit voorbeeld overnemen. Alleen samen komen we hier doorheen.”

Steunmaatregelen

Op zondag 15 maart moesten horecazaken in heel Nederland de deuren sluiten door de aanvullende maatregelen die het kabinet had genomen in de aanpak van het coronavirus. Op dinsdag 17 maart kondigde het kabinet een omvangrijk maatregelenpakket aan voor ondernemers, waarna op 20 maart de gemeente Utrecht met een aanvullende pakket steunmaatregelen kwam, onder meer voor de lokale horeca. Op dit moment is nog onduidelijk wanneer de horeca weer open mag.

Reacties