Utrechtse politie bekeurt gemiddeld 652 fietsers per maand

Foto: pixabay

Maandelijks bekeurt de politie in Utrecht gemiddeld 652 fietsers voor bellen of appen en rijden zonder licht. Dit blijkt uit onderzoek van beslist.nl, dat cijfers opvroeg bij het CJIB in het kader van hun jaarlijkse fietsonderzoek. Ook fietsdiefstallen werden in het onderzoek onder de loep genomen.

De Utrechtse fietser gedraagt zich klaarblijkelijk relatief netjes in het verkeer. Ongeveer 16,6 op de 10.000 inwoners kregen een boete voor fietsen zonder verlichting. Ter vergelijking: het landelijk gemiddelde is 23 op de 10.000 inwoners, waarbij Noord-Holland de koploper is (31,4 boetes per 10.000 inwoners). Maar dat kan ook liggen aan minder controles hierop.

Appen op de fiets

Voor appen of bellen tijdens het fietsen werden in Utrecht juist wél veel overtredingen begaan. Het Utrechtse gemiddelde van 17,4 boetes per 10.000 inwoners ligt ruim boven het landelijke gemiddelde van 13,9 boetes per 10.000 inwoners. Het aantal overtredingen in Utrecht is nog steeds fors minder dan deze in de provincie Groningen (25,7 op 10.000).

Fietsdiefstal

In de afgelopen vijf jaar is het aantal geregistreerde fietsdiefstallen landelijk met bijna 40 procent gedaald. Wel bestaan er grote verschillen tussen provincies. Zo is de daling in Friesland ruim 54 procent, terwijl Noord-Holland te maken heeft van een daling van ‘slechts’ 23 procent. De provincie Utrecht kent een gemiddelde daling van 36 procent. Per 10.000 Utrechtse inwoners worden 41,6 fietsen gestolen. Alleen in Noord-Holland is de kans op een gestolen fiets nog groter.

Een volledig overzicht van de cijfers per provincie, is terug te vinden op https://www.beslist.nl/info/fietsen-in-cijfers.html

 

Cookieinstellingen