Dan sta je best raar te kijken….

Foto: politie

Het gebeurt steeds vaker: niet een hele auto wordt gestolen, maar slechts bepaalde onderdelen. Airbags, wielen, sturen of koplampen. Vannacht gebeurde dat in Terwijde.

En dan sta je toch raar te kijken als je ’s ochtends bij je auto komt. Er zijn wel een paar maatregelen die je kunt nemen om dit soort diefstal-op-bestelling te voorkomen. Zo zijn er voor velgen speciale slotbouten te koop, die als normale bouten in de velg draait. Grote verschil: er is een speciale sleutel nodig om deze bouten los te kunnen draaien. En die moeten de dieven maar net bij zich hebben. Wel handig als je die bouten dan niet in je auto bewaart.

Camera’s

Auto’s die ouder van voor 2017 stammen en die zonder sleutel te openen en te starten zijn, hebben vaak een systeem dat makkelijk te kraken is. Dieven kunnen het signaal van een autosleutel imiteren of versterken en zo de auto openen en wegrijden. Dus een ‘sleutelloze’ auto wordt eerder opengebroken of gestolen. Beveiligingscamera’s willen ook wel eens helpen, hoewel er natuurlijk ook dieven zijn die er voor zorgen dat ze niet in beeld komen als ze een camera zien hangen.

Onder de lantaarnpaal

Een alarmsysteem inbouwen is ook verstandig. Het zal maar middenin de nacht afgaan en heel de buurt wakker maken; dan zijn dieven gauw verdwenen. Let er wel op dat het alarmsysteem een keurmerk heeft van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. En wellicht een open deur: parkeer je auto op een goed verlichte plek, of zet ‘m in de garage. Een donker hoekje waar bijna niemand langsloopt is natuurlijk stukken aantrekkelijker voor dieven om even rustig hun slag te slaan dan pal onder een lantaarnpaal. De meeste diefstallen worden immers nog altijd gepleegd als het donker is.

 

 

Cookieinstellingen