Meerderheid gemeenteraad wil naast schoolpleinen ook speelplekken rookvrij

Foto: MB

Vanaf het volgend schooljaar geldt er op alle schoolpleinen in Utrecht een rookverbod. GroenLinks, ChristenUnie, PvdA, DENK, PvdD en S&S zijn bang dat leerlingen dan naar speelplekken gaan om te roken. De Utrechtse partijen willen dat speelplekken ook rookvrij worden.

Zij stellen vandaag schriftelijke vragen aan het college. De partijen vragen het college of zij mogelijkheden ziet om speelplekken al komend jaar rookvrij te maken. En zo niet, of het doel uit het preventieakkoord om in 2025 alle speelplekken rookvrij te hebben wel mogelijk is.

Goed begin

Vanaf het volgend schooljaar geldt er op alle schoolpleinen in Utrecht een rookverbod. Een goed begin, maar niet alle leerlingen stoppen spontaan met roken als het niet op het schoolplein meer mag. En leerlingen zullen in de pauzes dan ook opzoek gaan naar andere plekken waar ze kunnen roken, het liefst iets met een bankje. Dit kan leiden tot onwenselijke situaties in speelplekken. Verder vinden de partijen het op geen enkele manier wenselijk dat er mensen staan te roken op speelplekken terwijl er kinderen zijn.

Uitwijken naar speeltuintjes

Elk kind zou moeten kunnen opgroeien in een rookvrije omgeving. De fracties van GroenLinks, Christen Unie, PVDA, PVDD, Denk & S&S willen van het college weten of zij het standpunt delen dat het onwenselijk is als rokende leerlingen komend schooljaar uitwijken naar speeltuintjes en of het mogelijk is om speeltuinen rookvrij te maken zodat kinderen een fijne speelplek hebben.

Reacties