Stichting Vrienden Voedselbank Leidsche Rijn stopt ermee

Foto: vrienden voedselbank

De stichting Vrienden Voedselbank Leidsche Rijn stopt ermee. Dit heeft gevolgen voor de mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank.

De ‘vrienden van de voedselbank’, zoals ze in de volksmond heten, steunden de voedselbank in Leidsche Rijn met tal van inzamelingsacties. Sabiet Balwant-gir, de stuwende kracht achter Voedselbank Leidsche Rijn, is er verdrietig om, vertelt ze. “Ik ben er rouwig om, maar ik ben zo dankbaar dat wij als voedselbank zo lang de steun van de stichting Vrienden Voedselbank hadden. Het was een uniek concept, ik ken geen andere voedselbank die zo gesteund is door een stichting van vrijwilligers. De vrienden hebben jarenlang onvoorwaardelijk gezorgd voor groente en fruit in de pakketten. Ze kochten elke maand voor een megabedrag groente en fruit. Vanaf januari valt dat dus weg. Dat zullen onze mensen zéker merken.”

Sinterklaas en kerst

Sabiet vertelt dat ze met nadruk ook namens alle andere vrijwilligers van de voedselbank spreekt. Iedereen vindt dat de samenwerking tussen ‘hun’ voedselbank en de stichting Vrienden Voedselbank Leidsche Rijn altijd super is geweest. “Zij zorgden ook voor de sinterklaas- en kerstacties en verzonnen van alles om geld in te zamelen. Maar de vrijwilligers merkten dat het steeds moeilijker werd om nieuwe vrijwilligers te vinden én dat mensen minder geld doneerden. Zo kregen ze steeds meer het gevoel er alleen voor te staan en stuitten eigenlijk op ondankbaarheid voor dankbaar werk.”

1 augustus weg

Hoe dat vanaf 1 januari verder gaat weet Sabiet niet. Groente en fruit zal dan grotendeels ontbreken in de pakketten die worden uitgedeeld. Er zijn sowieso meerdere ontwikkelingen die haar zorgen baren, want per 1 augustus moet de voedselbank weg uit Den Hoet, het huidige onderkomen achter de brandweer in de Belcampostraat vlakbij de Vleutensebaan. “Een vervangend pand in Hoge Weide is ons al aangewezen door de gemeente, maar dat pand lijkt mij niet zo geschikt. Ook wil de gemeente dat we met kant-en-klare pakketten gaan werken die we van de voedselbank Utrecht aangeleverd krijgen. Ik plaats daar grote vraagtekens bij; ik zou liever overstappen op een supermarktconcept zoals je dat landelijk her en der ziet ontstaan. Dat past veel beter bij de vraag. Ik geloof niet in concepten die op papier goed lijken.”

Duivels dilemma

Sabiet noemt 1 augustus ‘de dag van de waarheid’. “Ik wil niet meer met de gemeente in gesprek over de huisvesting, dat heb ik al zo vaak gedaan. Mijn standpunten en ideeën moeten inmiddels wel duidelijk zijn. Maar een beetje moedeloos word ik er soms wel van. Voedselbank Leidsche Rijn zal nooit ophouden te bestaan: ik kan niet tegen de gezinnen die van ons afhankelijk zijn zeggen ‘er is geen eten meer voor jullie’. Maar het is wel een duivels dilemma, want het is de verantwoordelijkheid van de gemeente en de maatschappij, niet die van mij. Maar zo voelt het wél. Het gaat om 150 gezinnen. Als er morgen drie uit ons bestand verdwijnen, krijgen we er zes voor terug. Er is ontzettend veel armoede. Maar wij zijn er een beetje klaar mee dat we elke keer weer moeten verkopen dat we goed werk doen.”

Cookieinstellingen