De Meern verliest opnieuw: VV De Meern-Kolping Boys 1-2

Foto: E. Ebskamp

De wedstrijd van afgelopen week uit tegen SDZ was een grote blamage. Met 7-1 weg gespeeld worden was de grootste nederlaag van dit seizoen en het was nog verdiend ook. Weliswaar speelden we, na de rode kaart voor Giovanny Leibbrand, een groot deel van de wedstrijd met 10 man, maar het feit dat invalkeeper Max de Bree de beste man aan de zijde van VV De Meern was zegt genoeg.

Door Edwin Ebskamp

Wat dat betreft dreigen de pessimisten, die aan het begin van het seizoen voorspelden dat we er weer uit zouden vliegen, gelijk te krijgen. We zijn weliswaar pas op de helft van de competitie, Papendorp lijkt er definitief uit te liggen waardoor rechtstreekse degradatie niet meer mogelijk is, maar om weg te blijven bij de onderste 2 nacompetitieplaatsen lijkt nu al een hele lastige opgave. Eerst de ploeg boven ons maar eens zien te achterhalen en dat was uitgerekend de tegenstander van vandaag.

Kolping Boys

Kolping Boys stond er bijna net zo beroerd voor als ons, “stond” want vorige week wisten zij zowaar te winnen thuis tegen Legmeervogels. De ploeg uit Uithoorn waartegen wij binnen een half uur 4-0 achterstonden. Door van Legmeervogels vorige week met 3-2 te winnen stond Kolping Boys in 1 keer op 7 punten waar wij al tijden op 3 schamele punten blijven staan. Kolping Boys is met ruim 1100 spelende leden 1 van de grootste verenigingen van Alkmaar en viert dit jaar haar 80-jarige bestaan. De naam dankt de club aan de Duitse priester Adolf Kolping, hij was de stichter van de Duitse “Katholische Gesellenvereine”. Verenigingen die tot doelstelling hadden de jeugd van 17 tot 25 jaar ontspanning en lichamelijke vorming te geven. Toen ik dit allemaal las kreeg ik er niet echt warme gevoelens bij, maar we leven inmiddels in een andere tijd. Aan de andere kant, misschien goed dat wij ook eens een Duitse priester laten invliegen die onze selectie en de Brüder Osterhaus ook eens een zege(n) schenkt.

De opstellingen

Na lezing van het verslag van Kolping Boys van vorige week moesten wij vandaag opletten op de “jonge spits Joey Gijzen” die vorige week 2 keer scoorde. Giovanni Leibbrand kon hem vandaag in ieder geval niet aan banden leggen, na zijn rode kaart van vorige week had hij 2 weken schorsing gekregen en kan een week of 8 op hoogtestage. Maar Giovanni was niet de enige afwezige vandaag, er was een hele waslijst aan afwezigen, redenen gingen van familieomstandigheden tot aan weekendje weg. Feit is dat onze technische staf het te vaak te moeilijk gemaakt wordt om een representatief elftal op de been te brengen. Gelukkig wilde de jeugdige Tom Dam van 019-1 weer plaatsnemen op de bank. Echter, de grootste verrassing was vandaag dat Ruben Baas in de spits geposteerd stond.

De aftrap

Het was vandaag de reuzen tegen de dwergen, wat een boomlange kerels spelen er bij Kolping Boys. Scheidsrechter Koen Klunder was de man die vanuit Zeist was aangewezen om deze wedstrijd in goede banen te lijden. Wat mij betreft slaagde hij hier niet in, echt alles gaf hij tegen ons. 1 ding deed hij wel beter dan de andere scheidsrechters dit seizoen, we begonnen vandaag slechts 1 minuut te laat….Vanaf de eerste minuut kon je zien dat de wind vandaag een grote invloed zou hebben. In de eerste 10 minuten is er tweemaal een hele goede combinatie tussen Lejon Cats en Ruben Baas. De eerste keer wordt er gevlagd voor buitenspel, de tweede keer gaat de schuiver van Ruben net voorlangs. Daarna kwamen er een paar kansje voor Kolping Boys, met name door middel van hoge ballen op hun lange mensen.

Scheids tegen

Na een kwartier spelen een voorbeeld van de “neutrale” scheids die we vandaag tegen hadden. Remco de Smit maakt een perfecte sliding, maar hij wordt daarvoor beloond met een vrije trap tegen en een gele kaart, volstrekt belachelijk. Ondertussen had de nummer 9 van Kolping Boys, Maurice Twisk, met op het oog een zware blessure het veld al gedwongen moeten verlaten. Na een minuut of 25 meerdere kansjes voor ons, maar we blijven de bal maar rondspelen in plaats van eens een keer schieten. Een paar minuten later is het Kolping Boys dat met een heel hard schot en wind mee bijna scoort, maar Menno Vink kan fraai redden. In deze fase profileert de scheidsrechter zich weer meermaals, met name Denny Berkouwer zit overal goed tussen en speelt fel, maar krijgt vaak onterecht een vrije trap tegen. Dit is ook de fase waarin we een aantal corners tegen krijgen en de luchtmacht van Kolping Boys steeds gevaarlijk is. Maar we weten de nul te houden, ondanks het feit dat één van hun kopballen bijna perfect is en de lat redding brengt. Kort voor rust dan nog een schitterende aanval van ons, de bal wordt diep gespeeld op Artan Hajdari, hij speelt zijn tegenstander prachtig uit, maar helaas gaat zijn streep met links net naast. Kort daarna krijgt Denny Berkhouwer wel een terechte vrije trap tegen en een gele kaart vanwege shirtje vasthouden. In de blessuretijd van de eerste helft dan nog 2 hachelijke momenten. De eerste is een voorzet die Menno Vink tussen een kluwe van mensen kan oprapen, de tweede is een schot van 30 meter met wind mee die hij prachtig weet te keren. En zo gaan we rusten met de brilstand en zijn we blij dat we even kunnen opwarmen.

De Meern op achterstand

We zijn nog maar net begonnen of Selcuk Koruyucu begaat een domme overtreding en ziet daarvoor geel. In de 53e minuut dan een mooie plek voor een vrije trap in ons voordeel. Marouan Talbi gaat achter de bal staan, helaas gaat de inzet net voorlangs. Net op het moment dat ik in de groepsapp schrijf dat het een typische 0-0 wedstrijd is valt de tegengoal. Het is Kevin Cappai die in de 55e minuut Kolping Boys op voorsprong zet. Vanuit de draai weet hij heel knap met links de bal in de bovenhoek achter de kansloze Menno Vink te schieten. En zo lopen we wederom achter de feiten aan.

Aanvallende wissels

De gebroeders Oosterhuis besluiten in te grijpen en brengen Tom Dam en Nasser El Aissati, Michiel Middelhuis en Marouan Talbi mogen gaan douchen. In de 66e minuut dan een grote kans voor Artan Hadjari. Hij kan alleen op de keeper af, maar hij is te bang en durft zijn poot er niet in te zetten. Wij hebben inmiddels het heft in handen, maar tot echt grote kansen leidt dat niet. We hebben ook vaak pech, met name Remco de Smit komt steeds goed mee op rechts, maar bij de voortzetting zit het hem een aantal keren niet mee. In de 75e minuut dan weer een voorbeeld van een scheidsrechterlijke dwaling. Ruben Baas wordt overduidelijk vastgehouden in het strafschopgebied, maar de scheids wuift alles weg. De VAR had hier wel raad mee geweten….

Genadeklap

In de 77e minuut is het dan raak aan de andere kant, de eerder genoemde jonge spits Joey Gijzen wordt door het Alkmaars Dagblad genoemd als de doelpuntenmaker. Volgens mij scoorde de nummer 10 en dat was volgens het wedstrijdformulier Koen de Goede. Maakt ook niet uit, feit is dat we met 0-2 achter staan. Ik vind het knap dat ondanks deze mokerslag wij blijven strijden. Denny Berkhouwer is weer naar voren gedirigeerd en vlak voor tijd krijgen we 4 hele grote kansen. Eerst is het een schot van Artan, daarna weer een grote kans uit een corner, even later wordt een schot van Denny Berkhouwer geblokt en tenslotte belandt de allergrootste kans op de paal, Denny kon vrijuit inkoppen maar is net niet precies genoeg. Op het middenveld onderscheidt met name Tom Dam zich, een hele goede speler voor de toekomst. En achterin ligt het uiteraard helemaal open. Want het had in deze fase ook 0-4 kunnen staan gezien de vele keren dat Kolping Boys alleen voor Menno kwam. Naast, over of goede reddingen van Menno voorkwamen dit. Inmiddels spelen we dik in blessuretijd als we toch de meer dan verdiende eretreffer maken. Het is Ruben Baas die de bal keurig opzij legt naar Remco de Smit die feilloos binnen schiet. Gelijk daarna is het einde wedstrijd en kunnen wij wederom een verliespartij noteren.

De conclusie

Vandaag was een cruciale wedstrijd, maar helaas trokken we weer aan het kortste eind. En daarmee ziet het er erg beroerd uit voor de 2e competitiehelft en zijn we helaas “favoriet” om nacompetitie te moeten spelen. Als je de eerste seizoenshelft op een rij zet dan zijn we gewogen en te licht bevonden. Figuurlijk dan, want als je dit letterlijk neemt zouden er zeker 5 uit de selectie te zwaar bevonden zijn. En daarmee geef ik een deel van het probleem uit onze jonge ploeg aan. Teveel spelers hebben er niet genoeg voor over om op dit niveau te spelen, ik denk ook dat we kwalitatief net niet goed genoeg zijn, hebben we pech gehad met een aantal langdurige blessures en vind ik dat we teveel onnodige kaarten pakken. Ook het gemak waarmee wordt afgezegd voor trainingen en wedstrijden hoort niet op dit niveau thuis. En tenslotte zie ik toch een tweedeling in de selectie. We hebben de knokkers die weliswaar technisch wat minder onderlegd zijn, maar wel alles geven en ook na de wedstrijd en training iets bijdragen aan de goede sfeer. En we hebben de frivole voetballers, zij kunnen weliswaar het verschil maken, maar vaak is alleen “mooi” niet goed genoeg, daarnaast zijn er spelers bij die volgens mij nog nooit de kantine van binnen gezien hebben. En daarmee heeft onze technische staf te maken…..Valt er bij hen dan niets te verbeteren? Ongetwijfeld, maar ik zie vooral goede en afwisselende trainingen en de bereidheid er iedere week weer iets van te maken.

Winterstop

Aangezien volgende week de wedstrijd tegen Papendorp gepland stond betekent dit dat onze oranjehemden reeds winterstop hebben. Aangezien de overige ploegen komende zondag wel voetballen kan de achterstand alleen maar verder oplopen. A.s. donderdag is al de laatste training voor de zondagselectie voor dit kalenderjaar. Ik vind dat persoonlijk erg vroeg of we moeten de illusie hebben dat iedereen hard voor zichzelf gaat trainen om na de feestdagen weer topfit aan de start te staan. Daar tegenover staat dat op 2 januari de eerste training alweer gepland is. Mede gezien het feit dat er op 4 januari een oefenwedstrijd tegen GVVV op het programma staat. Om het “echie” gaat het er pas weer om op zondag 26 januari als we thuis AGB, de huidige nummer 7 van de ranglijst, ontvangen. Ik heb nog even de tijd om dan een invalverslaggever te regelen, aangezien ikzelf dan aandachtig toeschouwer bij de Hahnenkammrace in Kitzbühel zal zijn. Voor nu wens ik iedereen hele fijne feestdagen toe en een goede start van het nieuwe jaar!

0-1 ’55 Kevin Cappai

0-2 ’77 Koen de Goede

1-2 ’94 Remco de Smit

De Meern: Menno Vink, Denny Berkouwer, Corsin Vogtlander, Michiel Middelhuis (’61 Nasser El Aissati), Selcuk Koruyucu, Ruben Baas, Lejon Cats, Remco de Smit, Said Mousslih, Marouan Talbi (’61 Tom Dam), Artan Hajdari

 

 

Cookieinstellingen