Exotische waterplant gevonden bij Leidsche Rijn

Foto: Provincie Utrecht

In de Middelwetering vlakbij Leidsche Rijn is een exotische waterplant verwijderd. Het gaat om de zogenoemde Smalle Theeplant. Deze plant staat op de exotenlijst van de Europese Unie.

Tot dit moment was niet bekend dat de plant in Nederland voorkomt. De plant bedreigt de biodiversiteit en is daarom weggehaald. De provincie roept op om geen aquariumplanten in open water te dumpen. Invasieve soorten moeten zo snel mogelijk worden bestreden, omdat exotische planten inheemse soorten verdringen. Voor invasieve planten die op de Europese lijst staan, geldt zelfs een uitroeiplicht. Invasieve soorten zorgen ook voor een lager zuurstofgehalte van het water en belemmeren de doorstroming.

Latijns-Amerika

Deze exoot kon onder meer door een waarnemersnetwerk van vrijwilligers snel worden opgespoord en uiteindelijk verwijderd. De Smalle theeplant is een snelgroeiende waterplant uit de (sub)tropische moerassen van Latijns-Amerika. De plant mag binnen de Europese Unie niet verhandeld worden.

Reacties