WOZ-waardedaling asielzoekerspand in De Meern

Foto: MB

Het door het Centraal Orgaan Asielzoekersopvang aangekochte pand aan de Meentweg 168 in De Meern heeft een WOZ-waardedaling van 32,27% per 1 januari 2018 ten opzichte van 1 januari 2017. Buurbewoners van de Meentweg vinden dit vreemd, zeker omdat de waarde van huizen deze tijd niet daalde.

De direct omliggende panden hebben namelijk een waardestijging van gemiddeld 16,43%. De Stichting De Meent De Meern Oost heeft naar aanleiding daarvan aan de directie van het BGHU gevraagd hoe dat te verklaren is. Sander Dilweg van de stichting én omwonende: “Deze WOZ- en waarderingsverschillen zijn niet te rijmen met het gelijkheidsbeginsel, waarin alle woningen en eigenaren gelijk worden behandeld. Bovendien is er in 2018 niet bekend gemaakt dat de woning van Meentweg 168 anders zou worden ingeschaald dan in de jaren ervoor. Hoe is dat verschil te verklaren?”

“Hoe kan dat?”

Hij stelt dat de WOZ-waarde een marktwaarde moet vertegenwoordigen. Het pand stond sinds augustus 2018 te koop voor € 998.000 euro en is aangekocht door het COA voor € 950.000. “De aankoopsom is daarmee 94% hoger dan WOZ en de marktprijs is zelfs 105%. Hoe kan deze WOZ waardedaling zijn toegekend, terwijl deze in de hele wijk netjes de trend volgde? Gezien de ontwikkelingen rondom de WOZ-waarde ten tijde van het tijdelijk uit de markt halen van de woning is bij ons het vermoeden ontstaan dat er onderling afspraken zijn gemaakt in het voordeel van het COA. Toen de woning weer te koop werd aangeboden, was de WOZ-waarde namelijk lager dan de verkoopprijs. Dat maakt een woning onaantrekkelijk voor de verkoop. Als bewoners vragen we ons af welk spel er hier gespeeld is door de gemeente in samenspraak met het COA. Wij gaan dit uitzoeken.” Sander houdt ons op de hoogte.

Reacties