Stadsbaantunnel is niet brandveilig genoeg

Foto: MB

De Stadsbaantunnel ligt al geruime tijd onder vuur bij veel Leidsche Rijners omdat er telkens wat mee mis lijkt te zijn en omdat de tunnel regelmatig dicht is. Nu is de Stadsbaantunnel in het volgende hoofdstuk aanbeland: hij is niet brandveilig genoeg.

Dat schrijft het college van Utrecht aan de gemeenteraad. Bij extreme hitte voldoet een deel van het beton in de tunnel niet aan de gestelde normen op het gebied van brandwerendheid. In maart werd die brandwerendheid getest door een speciale oven tegen het beton te plaatsen. Uit de testresultaten blijkt dat een deel van de tunnel niet voldoet aan de zogeheten 120-minuten norm. Om deze norm te halen moet het materiaal extreme hitte zoals brand voor een periode van twee uur kunnen doorstaan.

Het gevolg: er moet een extra brandwerende beplating worden aangebracht. Dat staat gepland voor november, dan gaat de Stadsbaantunnel naar verwachting weer enkele weken dicht. De kosten van de verbouwing zijn niet meer te verhalen op de aannemer die de tunnel bouwde, omdat deze eerder al failliet ging.

Cookieinstellingen