Plastic en metalen confetti voortaan verboden in Utrecht

Foto: f&f

Je kent ze wel, die vrolijk gekleurde snippers in de vorm van hartjes, rondjes of sterretjes, of andere kleurrijke confetti die wordt gestrooid bij feestelijkheden. Dat mag nu dus niet meer, heeft de gemeenteraad besloten.

Dit besluit voorkomt – als het goed is – heel wat klein zwerfafval. Het was een voorstel van de Partij voor de Dieren en werd van te voren al gesteund door meerdere partijen. Het voorstel is een min of meer logisch gevolg op het verbod op het oplaten van ballonnen. PvdD-raadslid Maarten van Heuven: “Door het verspreiden van plastic en metalen confetti niet meer toe te staan, zorgen we ervoor dat er nóg minder ‘vliegend zwerfafval’ op straat en in het water belandt en daarmee dus geen schade meer toebrengt aan dieren en natuur. De bewustwording rond de plastic soep en de enorme hoeveelheden zwerfafval groeit, en ook de wil om hier iets aan te doen. Wij vinden het belangrijk dat zwerfafval niet alleen opgeruimd wordt, maar dat er ook minder afval in de natuur en op straat belandt. En vandaag maken we weer een stap in de goede richting.”

Overal aangetroffen

Ballonresten en resten van confetti worden overal teruggevonden: in zeeën, natuurgebieden en ook in de magen van dieren. Confetti wordt soms weken, maanden of zelfs jaren na gebruik ervan, nog aangetroffen op straat en in het water, omdat het onmogelijk is om alle kleine stukjes op te ruimen. Van Heuven: “Na het oplaten van ballonnen nu dus ook geen plastic en metalen confetti meer in de openbare ruimte, daar zijn we oprecht blij mee, voor dier en natuur.”

Cookieinstellingen