‘COA moet rekening houden met zorgen omwonenden’

Foto: MB

De komst van een opvanglocatie voor jeugdige asielzoekers aan de Meentweg in De Meern houdt de gemoederen nog immer flink bezig. De buurt vreest overlast. Het College van Burgemeester & Wethouders van Utrecht laat weten dat het Centraal Orgaan Asielzoekersopvang ervoor moet zorgen dat er voldoende tegemoet moet worden gekomen aan die zorgen.

Als het college niet overtuigd is dat de extra maatregelen die het COA wil treffen voldoende tegemoet komen aan de zorgen in de buurt, behoudt het college ‘zich het recht voor om niet in te stemmen met de aanvragen’. In gewoon Nederlands: dan gaat het niet door. De maatregelen van het COA moeten ook terugkomen in het beheerplan dat voor de asielzoekersopvanglocatie moet worden opgesteld.

Vergunningaanvraag

De vergunningaanvragen worden via de gebruikelijke weg gepubliceerd op www.officielebekendmakingen.nl. De omwonenden worden van de vergunningaanvraag op de hoogte gebracht – onder andere via een nieuwsbrief – en krijgen voldoende gelegenheid erop te reageren. Het COA is bezig om de vergunningaanvraag voor te bereiden.

Klankbordgroep

Intussen is er een klankbordgroep opgericht waarin buurtbewoners met het COA, de gemeente en de politie overleggen over hoe de asielzoekersopvang ingepast kan worden in de buurt. Het gerucht gaat overigens dat er weinig direct omwonenden in de klankbordgroep zitten, waardoor er een te positief beeld bij de groep leeft over de huidige overlast die de buurt ervaart. Tegenover Meentweg 168 – de beoogde locatie – ligt het Mauritspark waar ’s avonds vaak jongeren ‘hangen’ en waar volgens omwonenden gedeald wordt. De combinatie met een asielzoekersopvang is slecht voor de buurt, meent men.

1 augustus

Het pand voor de woonvoorziening voor minderjarige asielzoekers aan de Meentweg 168 komt op 1 augustus in bezit van het COA. Het COA laat het pand vanaf die datum bewonen via HOD, de Huis-Oppas-Dienst Nederland. Hoe lang dit duurt, is afhankelijk van het verloop van de vergunningenprocedure.

Cookieinstellingen