Vermoedelijk blauwalg in water Veldhuizerpark

Foto: Met Ed

Het jaarlijkse probleem lijkt weer aanwezig te zijn in het Veldhuizerpark: blauwalg. Vooral de kant van het losloopgebied voor honden lijkt vol te zitten.

Blauwalgen (of blauwwieren) zijn bacteriën die van nature voorkomen in oppervlaktewater. Dat komt doordat er veel voedingsstoffen in het water zitten die de blauwalgen opnemen. Als de watertemperatuur stijgt, stijgt ook de hoeveelheid voedingsstoffen en dit leidt tot een sterke groei van algen. Sommige blauwalgen produceren gif, vooral wanneer het langere tijd warm weer is.

Hoe herken je blauwalg:

  • het water ziet eruit als groenige soep
  • er is blauw schuim op het water te zien
  • er heeft zich een drijflaag gevormd
  • het stinkt enorm

Giftige stoffen

De precieze verschijningsvorm van blauwalg hangt af van de tijdsduur waarin de blauwalg zich heeft kunnen ontwikkelen. Blauwalg is een bacterie die giftige stoffen produceert waar mensen en dieren ziek van kunnen worden. Als mensen water met blauwalg binnen krijgen, kan dat maag- en darmklachten veroorzaken. Contact met het water kan leiden tot huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken. Ook kunnen mensen pijn in hun hoofd, oren en ogen krijgen en sloom worden. Daarnaast komen duizeligheid, ademhalingsproblemen en kramp voor.

Doorspoelen

Is het water een officiële zwemwaterlocatie, dan neemt het waterschap monsters en bepaalt de provincie of een waarschuwing of een zwemverbod uitgevaardigd moet worden. Is het water geen officiële zwemwaterlocatie, dan bekijkt het waterschap of het probleem op te lossen is met doorspoelen (vers water aanvoeren door middel van gemalen). Doorspoelen is alleen mogelijk indien de bewuste locatie in contact staat met open water. Als dat niet zo is, dan kunnen er slechts waarschuwingsborden worden geplaatst.

Toch in aanraking met water met blauwalg gekomen? Douchen!

 

Cookieinstellingen