Amateurkunsteducatie in Utrecht krijgt nieuwe vorm

Foto: armymils

16 Utrechtse aanbieders van amateurkunsteducatie hebben een subsidieaanvraag ingediend voor de periode 2019 tot en met 2021, om lessen in verschillende vormen van amateurkunst te kunnen gaan geven in Utrecht.

3 juni was de laatste dag dat aanbieders van cursussen op het gebied van muziek, theater, dans, beeldende kunst, audiovisueel en fotografie, nieuwe media, literatuur en mengvormen hun aanvraag konden indienen. Instellingen die vragen hadden, konden de afgelopen weken terecht bij speciale spreekuren. Ook heeft de gemeente drie informatiebijeenkomsten georganiseerd.

Nieuw beleid

Een onafhankelijke commissie van externe deskundigen gaat de aanvragen beoordelen. Daarna volgt hun advies aan het college van B en W. De verwachting is dat het college van Utrecht voor de zomervakantie een besluit neemt welke instellingen gemeentelijke subsidie krijgen. De gemeente ontwikkelt nieuw beleid voor een breed en kwalitatief goed aanbod in de wijken, waar Utrechters van jong tot oud hun creativiteit en talent kunnen ontwikkelen. Deze subsidieregeling is daar een voorloper van.

UCK

Het Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK) verzorgt nu nog de amateurkunsteducatie, maar deze organisatie is failliet. Het ontslag voor de medewerkers is aangevraagd. In het najaar wordt daarom geen cursusprogramma uitgevoerd. Dat heeft het college in een brief aan de gemeenteraad laten weten. Het UCK is er volgens het college de afgelopen jaren niet in geslaagd om binnen het in 2013 aangekondigde subsidieplafond te blijven. Dit ondanks dat er door het college 1,7 miljoen extra beschikbaar is gesteld om de transformatie van het UCK naar een ‘compactere’ organisatie mogelijk te maken.

Cookieinstellingen