Utrecht zet in op bodemenergie

Foto: Pixabay

De energievoorziening in Utrecht moet verder verduurzamen, vinden provincie en gemeente Utrecht. Ondiepe bodemenergie – zoals warmte- en koudeopslag in de grond heet – kan daaraan bijdragen.

De provincie en de gemeente hebben een Utrechtse Bodemenergie Agenda 2019-2021 opgesteld. Deze richt zich op ondiepe bodemenergie, met behoud van kwaliteit van het grondwater.

Van gas los

De vraagt naar bodemenergie neemt toe. Dat komt onder meer door het ‘van gas los’ gaan, en grote bouwplannen in de stad. Binnen Utrecht worden ondiepe bodemenergie – zoals warmte-/koudeopslag (WKO) en gesloten bodemenergiesystemen (bodemwarmtewisselaars) – al met succes toegepast. In de gemeente Utrecht zijn circa zeventig WKO-systemen en honderden gesloten systemen. Vergroten van het aantal systemen, optimale benutting van de opslag van warmte en het verbeteren van energieprestaties van de bodemenergiesystemen leveren winst op.

Bodemenergieplannen

Met de Utrechtse Bodemenergie Agenda 2016-2018 zijn goede resultaten bereikt. Er zijn bijvoorbeeld bodemenergieplannen opgesteld voor gebieden waar grote vraag naar bodemenergie wordt verwacht. En er is meer aandacht voor het goed functioneren van bodemenergiesystemen. Dit draagt bij aan een grotere energie- en CO2-besparing. Bodemenergie staat hoog op de agenda als het om energietransitie gaat.

Cookieinstellingen