Kunstencentrum De Nieuwe Vaart 50 jaar: dat wordt groots gevierd

Foto: Kasteel de Haar

Kunstencentrum De Nieuwe Vaart – in de volksmond nog steeds de muziekschool van Vleuten – bestaat dit jaar 50 jaar. En dat wordt groots gevierd met een voorstelling bij Kasteel de Haar in Haarzuilens op 16 juni.

Directeur Reinold van Zijl van Kunstencentrum De Nieuwe Vaart is er al ongeveer een jaar mee bezig, met die jubileumvoorstelling, samen met al zijn collega’s. Er is gekozen voor Haarzuilens omdat die plek zo’n beetje in het midden ligt van het gebied van De Nieuwe Vaart. Want ‘de muziekschool’ geeft niet alleen les in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn, maar heeft ook locaties in de Stichtse Vecht. Bovendien is het kasteel, het park en de tuinen er omheen een prachtige plek voor muziek en dans.

200 leerlingen en docenten

“De voorstelling omvat al onze disciplines, dus muziek, dans en musical. Zo’n 200 leerlingen en docenten treden op tijdens dit spektakel. Die passen niet tegelijk op het podium, dus de voorstelling begint eigenlijk al onderweg naar de tribunes. Daar komt een balletvloer te liggen, en daar word je als bezoeker onderweg naar de voorstelling al verrast met optredens. En op het podium is dan de hoofdvoorstelling”, vertelt een enthousiaste Reinold van Zijl.

Dorp moest verhuizen

Op het hoofdpodium treden dan het speciaal voor deze gelegenheid samengestelde Muziekschoolorkest op, het HOV-B orkest, het Klapstok slagwerkensemble en Musicalos. Zij voeren de muzikale boventoon en begeleiden de dansers, het koor en de acteurs. Het verhaal wordt verteld door dorpsbarbier Ad van Zoeren, en speelt zich af bij De Haar, begin 1900.  De Baron bekijkt zijn uit ruïnes verrezen nieuwe Kasteel de Haar. Hij is nog niet tevreden, hij wil een tuin, een hele grote, voorname en indrukmakende tuin. Maar hoe gaat hij dit aanpakken? Lang verhaal kort: dorpsbewoners moeten verhuizen om plaats te maken voor de tuin. Reinold: “Er is een parallel met Leidsche Rijn te trekken, want daar moest ook een en ander voor wijken, zoals tuinbouwkassen. En ook dat kwam goed, net zoals met Haarzuilens.”

Nieuw carillon

Het grote jubileumspektakel van De Nieuwe Vaart valt samen met de ingebruikname van het nieuwe carillon in de Châtelettoren van het kasteel. Twaalf in onbruik geraakte klokjes die jarenlang op het dak van de muziekschool aan de Nieuwe Vaart in Vleuten stonden, vormen met 14 nieuwe klokken het nieuwe carillon. “Toen de toren van het châtelet gerestaureerd moest worden, zag ik dat die klokjes van de Nieuwe Vaart erin zouden passen samen met nieuwe klokken om het carillon compleet te maken”, vertelt Reinold. Hij heeft zich toen hard gemaakt om het nodige geld bij elkaar te krijgen voor het carillon; bedrijfsleven en particulieren sponsorden zijn initiatief. En op 16 juni zal het nieuwe carillon voor het eerst klinken.

Laatste kaartjes

De voorstellingen op 16 juni zijn nagenoeg uitverkocht, maar je kunt wel op de site kijken voor meer info en voor de laatste kaartjes: kaartjes jubileumvoorstelling.

'

Reacties

article
20825
Kunstencentrum De Nieuwe Vaart 50 jaar: dat wordt groots gevierd
Kunstencentrum De Nieuwe Vaart – in de volksmond nog steeds de muziekschool van Vleuten –
https://leidsche-rijn.nieuws.nl/2019/06/05/kunstencentrum-de-nieuwe-vaart-50-jaar-dat-wordt-groots-gevierd/
2019-06-05T15:00:17+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/417/2016/05/10150339/kasteeldehaar.jpg
Nieuwe Vaart 50 jaar
Algemeen, Geen categorie, Goed nieuws